Преди Деня на Ботев: Да учим децата си на най-важния житейски урок – този по родолюбие

Преди Деня на Ботев: Да учим децата си на най-важния житейски урок – този по родолюбие

– Г-н Каменов, в дните от края на май до 2 юни Враца става столица на патриотизма чрез провеждането на Ботеви дни. Така ли е сега, в тази „особена“ година, подчинена на пандемията от коронавирус?
– Повече от година не само в България, но и в целия свят хората живеят в условия на пандемия. Извървяхме дълъг път от началото на разпространението на коронавируса, ограничителните мерки и социалната изолация. Това изпитание ни направи много по-силни и сплотени. За мен и моя екип основен приоритет са животът и здравето на нашите съграждани. Не може да се каже, че за последната година категорично са преустановени всички събития и прояви в града, по-скоро са в ограничен формат и са подчинени на действащите противоепидемични мерки.
– Като председател на Ботевия организационен комитет наложи ли ви се да вземате болезнени решения?
– Честванията, посветени на Христо Ботев и неговата чета, са една от емблемите на нашия град. Няма врачанин, който да пренебрегне Ботевите дни и същевременно да не е особено чувствителен на тази тема. Заради действащите противоепидемични мерки и политическата обстановка организирането на националния туристически поход „Козлодуй – Околчица“ се превърна в истинско предизвикателство. Благодарение на добрата комуникация с кметовете на общините от региона взехме решение да организираме похода, макар и не в автентичния му вариант. Проведохме няколко работни срещи с кметовете на Козлодуй, Мизия, Бяла Слатина и Борован и се обединихме около организирането на регионален поход, в който могат да се включат и поклонници от различни градове на страната.
– Как стартираха честванията в годината, която отбелязваме 145 години от подвига на поета революционер?
– Ботеви дни 2021 бяха официално открити на 27 май на централния площад във Враца. Изпратихме врачанската група от ученици и Ботеви поклонници, която ще премине по стъпките на поета революционер. Запазихме традицията и близо 100-те походници от Враца получиха тържествено походното знаме, което в момента се предава между всяка община от Козлодуй до Враца. Друг символичен момент от откриването на честванията бе запалването на вечния огън – традиция, която във Враца никога не е била преустановявана.
– Как ще бъде оказана почит на знаковите за боевете на Ботевата чета места?
– Всяка една община, на чиято територия преминава Ботевият поход, е обезпечила провеждането на поклонение на паметните места, където е имало исторически битки. С моя екип и със съдействието на кметовете на населените места почистихме Ботевия път от село Баница до връх Околчица. Първото поклонение пред саможертвата на Христо Ботев и неговата чета е на историческия връх Милин камък. Второто паметно място, където стотици поклонници ще отдадат почит, е местността Йолковица, където на 1 юни ще се проведе поклонението. Кулминация в честванията е ритуалът по поднасяне на венци и цветя на връх Околчица.
– Ще се проведат ли традиционните рецитали и конкурси за изпълнение на Ботева поезия?
– Това е още една традиция, която не само не сме прекъснали, но и сме надградили. От 29 май започна 59-ият рецитал-конкурс за изпълнение на Ботева и възрожденска поезия и проза, както и Международният рецитал на есперанто. Домакин на двата конкурса е Младежкият дом. Същевременно в регионалния исторически музей има експозиция за Христо Ботев, а деца и младежи от цялата страна се включват в Националния конкурс за рисунка „Пътят: Ботев“.
– Какво включва тази година културната програма на Ботевите дни?
– Освен традиционните събития в културната програма на честванията присъстват няколко концерта на танцовите състави на Враца, на Симфониета Враца и Духовия оркестър, както и на популярния фолклорен изпълнител Илия Луков. Всяка вечер от 27 май до 2 юни в парка зад паметника на Ботев се организира прожекция на водното огледало. Аудиовизуалният спектакъл включва видеа на природните и културно-историческите забележителности на Враца и региона. В рамките на честванията са организирани и още два похода: на 1 юни – детски поход с участието на възпитаниците на детски градини от Враца и велопоход от Козлодуй до Околчица. Част от Ботевите дни е и провеждането на футболния турнир „Ботева слава“, в който по традиция участват отбори от Северозападна България.
– На 1 юни е и Денят на Враца, в който градът под върха на Ботевата Голгота посреща и много гости от страната и чужбина. Как ще се отбележи празникът тази година?
– В Деня на Враца ще бъде проведено тържественото заседание на общинския съвет – Враца, в рамките на което ще бъдат раздадени двата големи приза – „Почетен гражданин на Враца“ и „Наградата на Враца“. Тази година постигнахме единомислие и в категориите ще бъдат отличени всички медици и колективи, които участваха в общата ни битка с пандемията от коронавирус. Отличени посмъртно са и основателите на футболния клуб на града „Ботев Враца“, който тази година навършва 100-тната си годишнина. Тъй като 1 юни е и Ден на детето, сме предвидили десетки събития, насочени към най-малките жители и гости на Враца. Мероприятията включват както традиционните празници „Децата на Враца рисуват, спортуват, празнуват“, арт ателиета, рисуване на лица, приказни герои, каране на картинг, така и прожекции на открито, забавни игри, огнено шоу на „Хижата“ и тематични концерти.
– На 1 юни вечерта централният площад „Христо Ботев“ ще се напълни ли с хора, както се случва всяка година?
– Провеждането на честването на 1 юни вечерта е другото тежко решение, което трябваше да вземем с моя екип. По традиция на централния площад се провежда тържествената митинг-заря проверка. Заради протокола на събитието 2/3 от площта на площада е ограничена за граждани, което ще създаде реална предпоставка за струпване на хора и потенциална заплаха от сериозно разпространение на коронавируса, взехме решение за оптимизация на събитието по начин, който не нарушава традициите, от една страна, и от друга – да позволи на врачани и гостите на града да отдадат своята почит към загиналите.
– Как ще протече честването на 1 юни вечерта?
– В Деня на Враца на централния площад ще се проведе тържествена вечер в памет на Христо Ботев, неговата чета и загиналите за свободата на България. Началото е в 21:00 часа, като на площада ще има концерт на тенори, изпълняващи патриотични песни. Същевременно ще има и рецитал на Ботева поезия. Кулминация в честването ще бъде тържествената заря, а за всички жители и гости на град е осигурена възможност да поднесат венци и цветя на паметника на поета революционер.
– Каква е организацията на общината за поклонението на връх Околчица на 2 юни?
– Събитието e от 11:30 часа, когато ще бъдат посрещнати участниците в похода и заедно ще изразим почитта и преклонението пред хората, дали живота си, за да бъдем свободни.
– Какво е вашето послание към гражданите на Враца в дните, посветени на Христо Ботев и неговия подвиг?
– Животът и делото на нашите предци са изключително ценен урок. Днес от нас не се изисква да даваме живота си за България. Тяхната саможертва ни учи, че независимо от трудностите и предизвикателствата никога не трябва да се отказваме от поставените си цели. От трудните моменти изход се намира лесно, когато сме единни. Вярвам, че с моите съграждани ще продължим делото на Христо Ботев, но това е възможно само когато сме обединени и водени от една цел – да развиваме нашия град и да покажем и преподаваме на децата ни най-важния житейски урок – този по родолюбие. Знам, че нещата се случват само когато ги искаш силно, работиш всеки ден за тях и го правиш с чисто сърце и чисти ръце./Монитор.БГ
ВИЗИТКА
– Калин Каменов е роден във Враца на 19 юли 1980 г.
– Възпитаник на Югозападния университет ”Неофит Рилски” в Благоевград, специалност право
– През 2013 г. завършва Българско училище за политика „Димитър Паница“ към Нов български университет
– В периода 2010-2012 г. е заместник-председател на Държавната агенция за закрила на детето
– От 2012 до 2013 г. е председател на Държавната агенция за закрила на детето
– Експерт по младежки политики в 42-рото народно събрание
– През 2014 година Калин Каменов заема поста заместник-министър на младежта и спорта в служебното правителство на Георги Близнашки, който запазва и в правителството на Бойко Борисов. От 10.11.2015 г. е кмет на община Враца

Още по темата