Екатерина Захариева потвърди стратегическите отношения между България и Израел

Екатерина Захариева потвърди стратегическите отношения между България и Израел


България и Израел подписаха днес меморандум за сътрудничество в сферата на енергетиката. Това стана по време на официалното посещение на външния министър Екатерина Захариева в Тел Авив. Пред своя израелски колега Габи Ашкенази министър Захариева заяви, че страната ни иска да надгради чудесните политически отношения с по-задълбочени търговски връзки.

В рамките на посещението си в Ерусалим българският първи дипломат разговаря и с министър-председателя Бенямин Нетаняху, и с президента Реувен Ривлин.

„Имаме отлични политически отношения и нямаме отворени въпроси. Но бих искала да видя повече търговия между страните ни“, каза Екатерина Захариева след преговорите с колегата си Габи Ашкенази.

За 2019 г. двустранният стокообмен възлиза на 209 млн. долара като се е увеличил с близо 50 на сто в сравнение с предходната година. За първата половина на 2020 г. , основно заради пандемията с коронавируса, двустранната търговия е отбеляза спад на годишна база от 3,6 на сто като възлиза на  92 млн. долара.

По време на разговорите е постигната договореност да бъде организирано, дори и чрез видеоконферентна връзка, първото заседание на Смесената комисия за икономическо и търговско сътрудничество, което да даде тласък на връзките в икономиката и инвестициите. Възможности за сътрудничество българската страна вижда и в IT-сектора, развитието на науката, енергетиката.

Двамата министри подписаха Меморандум за разбирателство за сътрудничество в областта на енергетиката, чрез който да се насърчи сътрудничеството в защитата на енергийната инфраструктура, в сферата на възобновяемата енергия и в реализирането на други общи проекти в енергийната област.

Министрите Захариева и Ашкенази бяха категорични, че стратегическите отношение между България и Държавата Израел се опират и на дълбоките исторически връзки между двата народа в трудни времена.

„Всички евреи, целият народ на Израел завинаги ще помни тези, които застанаха до нас по време на най-мрачния период в историята особено на Европа“. С тези думи Габи Ашкенази, чийто баща е български евреин от Пловдив,  благодари пред Екатерина Захариева за спасяването на българските евреи.

„Винаги съм се чудел, защо от всички народи в Европа, българите направиха това? Нямам точен отговор, но вероятно защото българите са добри и честни хора“, каза Ашкенази, който специално благодари на българското правителство за усилията му в борбата с антисемитизма и усилията за предотвратяването на „Луков марш“.

Екатерина Захариева потвърди последователния ангажимент на българското правителство в борбата с антисемитизма, дискриминацията и езика на омразата.

„Трябва да помним историята, за да учим уроците от нея. Демокрацията не идва даром. Трябва да се борим за нея всеки ден“, каза Екатерина Захариева, „Трябва да образоваме младите, да учим децата си на толерантност и да се противопоставят на всеки опит на омраза срещу различни религии или националности. Само заедно можем да се борим и да се противопоставяме на злото“, допълни тя.

Двамата министри обсъдиха и въпроси, свързани с международната сигурност, борбата с тероризма, и ситуацията в Близкия изток. Екатерина Захариева приветства Израел за постигнатата нормализация в отношенията с Обединените арабски емирства, Бахрейн и Судан.

Активизирането на икономическите отношения между България и Държавата Израел бе и централна тема в разговора на вицепремиера Захариева с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, който изпрати специални поздрави на българския премиер Бойко Борисов.

Сред сферите за развитие на двустранните икономически връзки бяха откроени високите технологии и IT индустрията.

Премиерът на Държавата Израел също изрази признателността на своя народ за спасяването на българските евреи и за категоричната позиция на България срещу антисемитизма, ксенофобията, езика на омразата.

Екатерина Захариева и Бенямин Нетаняху обсъдиха и ситуацията с пандемията от коронавируса. Теми на разговора бяха и обстановката в региона на Близкия изток, както и активизирането на отношенията между ЕС и Израел.

Предизвикателствата пред международната сигурност и сигурността в региона на Близкия изток, както и заплахите, свързани с кризата с коронавируса, бяха дискутирани и по време на срещата на Екатерина Захариева с президента Реувен Ривлин. Той също подчерта значението, което Израел придава на акта на спасяването на българските евреи по времето на Втората световна война.

Още по темата