Байдън направи пълен обрат в Черно море и наложи санкции на Русия

Байдън направи пълен обрат в Черно море и наложи санкции на Русия

Президентът на САЩ Джо Байдън отмени разполагането на два американски военни кораба в Черно море, въпреки предупреждението към Владимир Путин, че струпването на военни сили около Украйна ще има „последствия“.

Турция заяви миналата седмица, че Вашингтон изпраща два военни кораба до Черно море, което Русия нарече неприветлива провокация. Но администрацията на Байдън отмени решението, след като Кремъл я предупреди да „стои настрана за свое добро“.

Повратът на Вашингтон за Крим се случи в деня, когато Байдън обяви нови мащабни санкции срещу Москва, тъй като Белият дом се опитва да ограничи руската агресия, като същевременно избягва изцяло дипломатическата война с Кремъл, пише в обзорен материал британският вестник Daily Mail.

„Нямаме желание да ескалираме войната с Русия“, заяви високопоставен служител в администрацията в четвъртък по време на брифинг, заявявайки, че Белият дом не иска ситуацията да „излезе извън контрол“. „Не искаме низходяща спирала. Можем и мислим, че можем да избегнем това“, увери той.

Официалните представители обаче ясно посочиха, че администрацията „няма да приеме дестабилизиращото поведение на Русия, което вреди на САЩ и техните съюзници и партньори“.

САЩ изгониха 10 руски дипломати в отговор на намесата на Кремъл в американските избори, агресивните му действия в Украйна и кибератаката срещу SolarWinds Corporation. Белият дом също осъди Москва за това, че предложи на талибаните награда за убийството на американски войници в Афганистан.

Представители на американската администрация определиха действията на Вашингтон като „обмислени и пропорционални“ и отново подчертаха, че търсят „предсказуеми и стабилни“ отношения с Москва.

Министерството на финансите на САЩ и западните съюзници, включително Великобритания и Канада, също наложиха санкции на 8 души и организации, свързани с „продължаващата окупация и репресии в Крим“.

„Трансатлантическата общност единодушно подкрепя Украйна срещу едностранни провокации от Русия по линията на контакт в Източна Украйна, в окупиран Крим и по границите на Украйна, а също така се съгласява с необходимостта от незабавно прекратяване от страна на Русия на увеличаване на военна мощ и провокативната реторика“, каза Белият дом.

В резултат на поредица от действия в четвъртък САЩ наложиха санкции на 32 руски юридически и физически лица, както и 6 технологични компании, които официално обвиниха Русия за нарушаване на киберсигурността на SolarWinds от руските разузнавателни агенции и обвиниха Москва, че продължава да атакува американски цели.

„Президентът подписа тези нови широки санкции, за да се противопостави на продължаващото и нарастващо злонамерено поведение“, заяви в изявление министърът на финансите Джанет Йелън. Отговорността за прилагането на санкциите е на министерството на финансите.

„Министерството на финансите използва този нов указ, за да наложи на руското правителство да плати цената на неприемливото му поведение, включително чрез ограничаване на способността на Русия да финансира дейността си и чрез потискане на злонамерените и разрушителни кибер възможности на Русия“, каза тя.

В четвъртък сутринта Байдън подписа заповед за санкции и експулсиране на дипломати, която според администрацията включва служители на руското разузнаване.

Администрацията специално цитира намесата на Русия в свободните и честни избори, нейната „злонамерена кибер активност“ срещу САЩ, засилването на транснационалната корупция за въздействие върху чужди правителства, преследването на дисиденти и журналисти, подкопаването на сигурността в страните, важни за американските граждани, сигурността и нарушаването на установените принципи на международното право, включително зачитане на териториалната цялост на държавите.

Вашингтон също разкритикува Русия за това, че предлага на талибаните награда за убийството на американски войници, служещи в Афганистан, но заяви, че действията ще бъдат предприети по дипломатически канал. „Предвид чувствителността на този въпрос, който засяга безопасността и благосъстоянието на нашите военни, той се решава чрез дипломатическите, военните и разузнавателните служби.“

Президентът Байдън обяви в сряда, че ще изтегли всички американски войски от Афганистан до 11 септември.

Указът също така разшири съществуващата забрана на американските банки да търгуват с руски държавен дълг на първичния пазар. Той забранява на американските финансови институции да купуват нови облигации директно от Руската централна банка, министерството на финансите и огромния държавен фонд за благосъстояние след 14 юни.

Кремъл заяви, че ще отговори по същия начин на всякакви нови „незаконни“ американски санкции срещу Русия и заяви, че всякакви нови мерки ще намалят шансовете за среща на върха на Байдън-Путин.

„Няма да спекулираме каква ще бъде реакцията на Русия“, заяви в четвъртък висш служител на администрацията на Байдън. „Ще следим внимателно реакцията на Русия по този въпрос.“

Дори Републиканците похвалиха твърдото решение на Байдън. „Мисля, че това е добра стъпка. Продължавайте така“, каза републиканският сенатор Линдзи Греъм от Южна Каролина. „Аплодирам го“, каза републиканският сенатор от Айова Чък Грасли. „И мисля, че постъпва правилно.“

Администрацията предупреждава, че действията ѝ ще продължат, тъй като президентът Байдън заема много по-твърда позиция по отношение на Москва от своя предшественик Доналд Тръмп.

Във вторник Байдън разговаря с руския президент Владимир Путин, за да го предупреди. Той не крие намеренията си, включително повтаряйки, че предприетите действия ще имат последствия. „Очаквам скоро да научите повече за това“, заяви говорителят на Белия дом Джени Псаки по повод телефонния разговор между двамата лидери.

В изявление в четвъртък администрацията обяви също санкции срещу шест руски технологични компании, за които твърди, че подкрепят разузнавателните служби на Кремъл.

Администрацията също така първо обвини руските разузнавателни агенции в кибератака срещу SolarWinds, което Москва отрича. САЩ заявиха, че имат „висока степен на доверие“, че хакването е организиран от СВР, една от руските разузнавателни служби, която също е участвала в хакването на Демократичния национален комитет преди 6 години.

А Байдън разкритикува руските специални служби за участието им в отравянето на Алексей Навални през август 2020 г. и атаката срещу руски журналисти.

Масираната руска хакерска атака, известна като хакерство срещу SolarWinds, включва поне 9 важни федерални агенции, включително министерствата на финансите, правосъдието, енергетиката и вътрешната сигурност. Мащабът на хакерството все още не е напълно определен.

Източник: Актуално

Още по темата