Започна делото за катастрофата, в която загина Милен Цветков

Започна делото за катастрофата, в която загина Милен Цветков


С разпит на свидетели започна процесът за тежката катастрофа от миналия Великден, в която загина телевизионният водещ Милен Цветков. Подсъдим за смъртта на журналиста е 23-годишният Кристиан Николов.

Заради шофирането след употреба на наркотици с двойно по-висока скорост и защото е ударил автомобила на Цветков, докато чака на червен светофар, Кристиан Николов е обвинен за умишлено причиняване на смъртта на журналиста.

За това престъпление Наказателният кодекс предвижда затвор от 15 до 20 години и дори доживотен затвор.

Утежняващо вината обстоятелство е и че на кръстовището, където стана катастрофата, е имало още автомобили и преминаващи пешеходци.

Николов и адвокатите не отричат авторството на деянието, но не признават той да е действал с умисъл.

Приятели на подсъдимия бяха първите разпитани на процеса в Софийския градски съд. Показания даде и годеницата на Николов Симона Цанкова, която е била с него в колата при катастрофата, в която загина телевизионният водещ.

С разпитаните Кристиан Николов е прекарал денонощието преди тежката катастрофа. Празнували са рождения ден на Симона Цанкова. Първоначалната идея е била купонът да е на Витоша.

По това време обаче България беше в извънредно положение, а достъпът до планината беше забранен. Затова компанията е била върната от патрулиращите полицаи и глобена.

Купонът се провежда в дома на Кристиан в София, а участниците в него днес подробно разказваха какво са пили и кога са си тръгнали.

Трябваше да отговарят и на въпроси – употребявали ли са наркотици. Повечето отговори бяха „не“ или „не зная“, но при първоначалните си разпити двама от тях се оказа, че са казали „да“:

„Дали някой го е видял да взема, дали не го е видял, за нас това няма никакво значение. Важна е обективната находка. В кръвта са открити следи от кокаин и следи от метамфетамини“, коментира адвокатът на семейството на Милен Цветков Менко Менков.

Годеницата на обвиняемия заяви, че след като го е ударил с колата си, Кристиан се е опитал да помогне на журналиста.

Най-дълго продължи разпита на Симона Цанкова, която си спомни много за предния ден, но много малко за удара на колата на Милен Цветков, защото, докато пътували, била заета с друго.

Спомни си вика на третия в колата – Георги Иванов, син на  депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов, силния удар и после как Кристиан се опитва да помогне на все още живия Милен Цветков. Цанкова отрече Николов да е вземал наркотици, както и да е шофирал неразумно. Тя заяви, че живеели здравословно, а той бил отговорен човек.

Според адвоката на Николов, че обвиняемият е помагал ще свидетелстват и други в процеса. Константин Симеонов беше категоричен – експертизите ще дадат отговорите на въпросите за наркотиците в кръвта на Кристиан Николов, високата скорост, липсата на спирачен  път.

Той повтори, че клиентът му не отрича, че е ударил колата на Милен Цветков, но не умишлено. „Затова искаме да се води един обективен процес, да се стигне до един справедлив съдебен акт. В никакъв случай не искаме това да се превръща в линчуване на човека, който достатъчно добре съзнава какво е направил“, каза адвокатът.

Днес Кристиан Николов получи от съда пореден отказ да излезе на свобода.

„Искам да изкажа моите искрени съболезнования към близките и семейството на Милен Цветков. Не мога да си представя какво им е, когато се връщат към случилото се“ каза в съдебната зала Кристиан Николов. И поиска, но получи пореден отказ да излезе от ареста.

СГС се произнесе по искането му след няколкочасовите разпити по делото. Николов поиска по-лека мярка за неотклонение с уверението, че няма да се укрие или да извърши друго престъпление.

Още по темата