Посланиците на страните-членки на ЕС започнаха да разглеждат търговското споразумение с Великобритания

Посланиците на страните-членки на ЕС започнаха да разглеждат търговското споразумение с Великобритания


Постоянните представители на 27-те страни-членки на ЕС започват да разглеждат търговското споразумение с Великобритания, предаде ДПА, като цитира говорител на германското председателство на Европейския съюз.

„Страните-членки на ЕС започват да разглеждат 1246-те страници на споразумението между ЕС и Великобритания и ще продължат с тази трудна задача през следващите няколко дни“, заяви Себастиан Фишер, говорител на германското председателство.

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние ще информира постоянните представители за преговорите.

Споразумението трябва да бъде ратифицирано от ЕС и Великобритания. Лондон свика заседание на парламента за 30 декември. Отхвърлянето му е малко вероятно, предвид високия залог и недостига на време, пред които са изправени всички страни преди изтичането на преходния период след Брекзит на 31 декември.

Европейският парламент също ще трябва да даде разрешение, но това ще стане едва през 2021 г., което означава, че поне на първо време (според предложение на ЕК – до 28 февруари) търговското споразумение ще се прилага като временна мярка.
Споразумението позволява свободна търговия със стоки без мита и квоти, определя области на сътрудничество като сигурността и правосъдието, както и правила по редица проблеми като защитата на личните данни.

По-късно стана ясно, че постоянните представители на страните членки на ЕС, които се събраха навръх Коледа на извънредна среща, за да започнат разглеждането на сделката с бившата членка Великобритания, приключиха работа за днес и ще се съберат отново в понеделник (28 декември). Делегациите на 27-те днес са поискали повече време за проучване на текстовете, преди да ги изпратят на депутатите от Европейския парламент, съобщи европейски дипломат, цитиран от Асошиейтед прес.

Още по темата