Хиляди протестираха срещу мерките срещу коронавируса в Европа (ВИДЕО)

Хиляди протестираха срещу мерките срещу коронавируса в Европа (ВИДЕО)

Протести срещу мерките, въведени заради коронавируса, се проведоха в редица европейски градове. Основното искане на демонстрантите бе отпадането на задължителното носене на маски.

Полицията прекрати голяма протестна в Берлин. Аргументът на властите бе, че на масовото струпване се нарушават санитарните разпоредби за спазване на дистанция и носене на маски.

След като силите на реда наредиха на участниците да се разпръснат, повечето демонстранти се разотидоха, но на няколко места в германската столица бяха организирани седящи протести и блокади. В един от седящите протести участват 40 души, предаде ДПА. На Фрихрихщрасе, в оживен търговски квартал на Берлин, е бил запален контейнер за боклук. На видео се вижда как полицията носи и влачи протестиращи. Един човек е арестуван, след като хвърлил бутилка.

Част от демонстрантите, събрали се на бунт срещу мерките за ограничаване на коронавируса, се опитаха да щурмуват Райхстага. Стотици бяха арестувани, по непотвърдени данни бройката им надхвърля 300 души. „Райхстагът е „символичният център на нашата демокрация“, каза вътрешният министър Хорст Зеехофер пред неделното издание на вестник Bild. „Неприемливо е да виждаме екстремисти и умишлени провокатори да използват тази сграда за свои цели“, допълни Зеехофер.

По данни на полицията на вчерашната демонстрация са се събрали над 38 хиляди души – двойно повече от заявеното и очакваното, за да протестират срещу ограничените им права. Властите в страната наложиха задължителна социална дистанция и носене на предпазни маски. 

В Париж, Нант, Кан и други френски градове днес имаше митинги против въведеното задължително носене на маски в борбата срещу разпространението на COVID-19, предаде Франс прес. Между 200 и 300 души се събраха днес в Париж, за да протестират срещу задължителното носене на маска. Те скандираха „Свобода, свобода!“ и „Долу санитарната диктатура!“, „Не искаме да носим маски!“, „Власт на народа!“. Досега подобни демонстрации във Франция не е имало.

Властите във Франция и по-специално префектурите и кметствата в редица големи градове, въведоха през последните дни задължително носене на маски на всички обществени места, включително по улиците и парковете. Нарушаването на разпоредбите се санкционира с глоба от 135 евро, а при повторно неспазване на разпоредбите паричните санкции могат да достигнат 1 500 евро. Според данни на здравното министерство на Франция в петък са регистрирани 7 379 случая, което е рекорд за страната.

https://www.facebook.com/watch/live/?v=3544808518896611

Източник: Актуално

Още по темата