Христо Иванов: Готови сме за разговори, без претенции за

Христо Иванов: Готови сме за разговори, без претенции за


„Демократична България“ е готова, без да поставя искания за свои представители в правителство, да разговаря с първата по резултат формация „Има такъв народ“ за конкретни политики и ясно конфигуриране на парламентарната формула, която ще застане зад това управление. „Искаме да седнем и да получим отговори. Какво точно ще правят съответните министри? Държим да има правителство, което ще попречи на ДПС да направят промъкване и презареждане на корупционния модел. Мнозинство, което да изолира ДПС. Това означава те да не са в положение на златен пръст. Ясно структуриране на парламентарната конфигурация и то да бъде имунизирано от просмукване на Сарая.“ Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

Той подчерта, че хората са гласували срещу това „някой, който се държи като чобанин. 

Съпредседателят на „Демократична България“  посочи пред Дарик радио, че е много е важно да се върнем към добрите обноски. „Има хора, които се кефят на шоуто, но има много голяма група, която бива отблъсната. Важно е да се върнем към процедурата и нейния смисъл. Парламент идва от разговор, от говорене. Важното за нас е за какво управление ще гласуваме. Ако сме притиснати в ъгъла, няма да се получи“, изтъкна той.

Според него трябва да се сформира трайно управление, което да стои върху мнозинство. Но може да се окаже, че с първата политическа сила – „Има такъв народ“ депутатите от ДБ са в разрез за неща, които са поели като ангажимент към избирателите: „Хубаво е да има разговор, за да може да се случи управление. Никога не сме казвали, че ще подкрепим всяко и всякакво правителство. Казвали сме, че няма да поставим предварителни условия, свързани с наше участие в него. Нещо повече, сега, ако нещо се промени, то ще бъде, че сме на ръба на това да заявим, че няма да участваме при каквито и да е условия със свои представители.“

По повод предложението на правосъдния министър Янаки Стоилов към Висшия съдебен съвет да отстрани главния прокурор Иван Гешев, лидерът на „Да, България“ посочи, че иска да каже „Браво“ на Стоилов, както и на вътрешния министър Бойко Рашков за сигналите и това, което правят: „Има конституционни и структурни ограничения, които ще ни попречат да отстраним Гешев.“

„Няма да подкрепим партия, защото някой ни е казал: „Или гласувай, или отиваме на избори“. Искаме да изпълним волята на нашите избиратели и исканията им за дълбока промяна. Нека ги уважим. Ние сме готови за мажоритарни избори. Ние всъщност ги провеждаме при преференциите. Но извеждането на това в крайност е много опасно“, смята Христо Иванов. 

 

 

Още по темата