МЗ: Ваксините срещу COVID-19 не са „експериментални”

МЗ: Ваксините срещу COVID-19 не са „експериментални”

Ваксините срещу COVID-19 не са „експериментални”. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.  Лица и организации, които твърдят, че ваксините срещу COVID-19 са „експериментални”, са пропуснали изпитванията върху животни и завършилите клинични проучвания с участието на хора.
Истината и големите заблуди за ваксините срещу COVID-19
Всички ваксини срещу COVID-19 са преминали през стандартни тестове за безопасност,
преди да бъдат одобрени за употреба.
Стандартна процедура е мониторингът на безопасността да продължи и след пълното одобрение на ваксините. Ваксините на „Джонсън и Джонсън” и „АстраЗенека” са вирусни векторни ваксини – вид ваксини, използвани също по време на огнища на ебола, както и при проучвания на заболявания, включително грип, зика и ХИВ.
И двете използват модифицирана и отслабена версия на безвреден аденовирус, за да доставят инструкции на клетките ни, които пък да започнат да произвеждат части от протеини на коронавируса. Това ще провокира имунен отговор и ще предотврати бъдеща инфекция.
Ваксините срещу COVID-19, произведени от „Пфайзер” и „Модерна” използват информационна РНК (mRNA), за да генерират подобен имунен отговор. Въпреки че това са първите иРНК ваксини, които се прилагат широко,  технологията, която стои зад тях, е разработвана в продължение на няколко десетилетия./Вести.БГ

Още по темата