Нова Зеландия съобщава за първи смъртен случай, свързан с ваксината срещу COVID-19 на „Pfizer”

Нова Зеландия съобщава за първи смъртен случай, свързан с ваксината срещу COVID-19 на „Pfizer”

Здравното министерство на Нова Зеландия съобщи за първи смъртен случай, свързан с ваксината срещу COVID-19 на американския производител на лекарства „Pfizer”. Става въпрос за жена с рядък страничен ефект вследствие на препарата, довел до възпаление на сърдечния мускул.

Новината за смъртния случай идва в момент, когато страната се бори с огнище на варианта „Делта“ след почти шест месеца без нови случаи на вътрешно предаване на вирусната инфекция.

В момента се осъществява преглед от независим панел, наблюдаващ безопасността на ваксините.

Миокардит – причина за смъртния случай“Това е първият случай в Нова Зеландия, при който смъртта в дните след ваксинация е свързана с препарата срещу COVID-19 на „Pfizer”, се казва в изявлението на здравното министерство, без да се посочва възрастта на жената.

Панелът за наблюдение на ваксините приписва смъртта на миокардит – рядък, но известен страничен ефект на ваксината на „Pfizer”, добавят от министерството.

Миокардитът представлява възпаление на сърдечния мускул, което може да ограничи способността на органа да изпомпва кръв, както и да причини нарушение на сърдечния ритъм.

В отговор на изявлението на здравното министерство от фармацевтичната компания „Pfizer” заявиха, че признават възможността от случаи на миокардит след ваксинация с препарата им, но такива странични ефекти са изключително редки.

“Pfizer приема много сериозно нежеланите събития, които са потенциално свързани с нашата ваксина.“, заявяват от компанията пред Reuters. “Ние следим отблизо всички подобни съобщения и събираме информация, която да споделим с регулаторните органи в световен мащаб.“, се казва още в изявлението.

Ползите от ваксината все още надвишават рисковетеМинистерството на здравеопазването на Нова Зеландия заяви, че наличието на други здравословни проблеми би могло да повлияе на резултата след ваксинацията. Но ползата от ваксината надминава рисковете от странични ефекти.

„Ползите от ваксинацията с препарата срещу COVID-19 на „Pfizer“ продължават значително да надвишават риска както от заразяване с коронавируса, така и от страничните ефекти на ваксината, включително миокардит.“

Въпреки че Нова Зеландия е одобрила използването на ваксините на „Pfizer/BioNTech“, „Janssen“ и „AstraZeneca“, към момента само тази на „Pfizer“ се използва във ваксинационната кампания на страната.

По данни на здравното ведомство около 47 900 дози ваксина са поставени на 29 август, като към настоящия момент са приложени общо над 3,33 милиона.

Огнище на варианта „Делта“ в Нова ЗеландияНа фона на националното блокиране, наложено този месец, с цел ограничаване на разпространението на варианта „Делта“, в понеделник, 30 август, Нова Зеландия съобщи за 53 нови случая на коронавирус. С тях общият брой на инфектираните със силно заразния индийски вариант възлиза на 562.

547 случая са регистрирани в Окланд и 15 в Уелингтън. 522 от общия брой заразени са епидемиологично свързани с други случаи, като резултатите от останалите се очаква да излязат скоро.

Към момента в лечебни заведения са настанени 37 души, като петима от тях са в интензивно отделение.

Премиерът Джасинда Ардърн заяви, че националното блокиране, наложено на 17 август, ще продължи до края на месеца. По думите й това не важи за Окланд, където са регистрирани всички случаи освен 15, и съседния регион Нортланд. За да се гарантира, че няма да се пътува между Окланд, Нортланд и останалата част от страната, ще бъдат създадени полицейски контролно-пропусквателни пунктове.

„Както видяхме от това огнище, отне само седмица, за да се разпространи индийския вариант в целия град. Затова работим толкова усилено за ограничаване разпространението на вирусната инфекция в страната.“, коментира Ардърн.

Framar.bg

Още по темата