Лекари от Пловдив спасиха тежко болна с COVID-19 с нов подход

Лекари от Пловдив спасиха тежко болна с COVID-19 с нов подход

Пациентка в изключително тежко състояние с коронавирус бе спасена в Отделението за дихателна реанимация на пациенти с COVID-19 в „Медлайн Централ Хоспитал“ с нов терапевтичен подход. Лечението е проведено от екипа в отделението под ръководството на началника д-р Стефан Василев и консултанта д-р Чавдар Ботев, водещ хематолог с 30-годишен опит в терапията на тромботични микроангиопатии.
На практика това беше нашият последен опит да спасим 55-годишната жена, на която COVID-19 причини животозастрашаваща тромбоза на съдовете, довело до интубирането, уточнява д-р Ботев пред Марица.
Той припомня, че всички терапии, без приложението на ремдесивир, в цял свят, а не само у нас, са експериментални, затова всяка се одобрява от комисията по лекарска етика в болницата.
„Д-р Василев ме покани, защото пациентката е развила тромботична микроангиопатия. Спадът на тромбоцитите беше 50% за ден, лактат дехидрогеназата се беше покачила, което беше довело до запушване на кръвоносните съдове във важни органи – сърце, бъбреци, мозък. Най-напред поставихме висока доза медикамент за лизиране /разрушаване/ на тромбоцитите. След това сложихме сърфактант, а накрая направихме плазмафереза“, разказва хематологът.
В резултат на последователното прилагане на трите най-съвременни и най-обещаващи метода на лечение, за 5 дни съставът на кръвта се нормализира, а състоянието на болната започва да се подобрява. Д-р Ботев уверява, че с терапията на пациенти с коронавирус с плазмафереза на тромботична микроангиопатия не се получава увреждане на мозъка, което се констатира при 53% от тежко преболедувалите и интубирани. И трите метода, ползвани в Отделението за дихателна реанимация на пациенти с COVID-19 в лечебното заведение са дали отличен резултат за 55-годишната жена. Методите са в процес на клинично проучване, но до момента се очертават като суперперспективни.
Според д-р Ботев приложени правилно в посочената последователност, гарантират фантастични резултати./ Новини БГ

Още по темата