Пулмолог припомни кои са основните симптоми на COVID-19

Пулмолог припомни кои са основните симптоми на COVID-19

Основните симптоми на коронавирусната инфекция са температура, слабост, кашлица, задух и главобол, предава ТАСС, цитирана от БТА. 
Загубата на вкус и обоняние се наблюдава при половината от пациентите, констатира главният пулмолог на Министерството на здравеопазването на Русия Сергей Авдеев.
Новата коронавирусна инфекция се причислява към острите респираторни вирусни заболявания и нейните симптоми са много сходни с тях, коментира Авдеев. Като се започне с повишаването на температурата минимум над 37, 5 градуса. Това е признак при 90 на сто от всички заболели.
На второ място се явява като най-чест симптом слабост и отпадналост, които се наблюдават при 40 процента от пациентите. При 40 процента от случаите се появява кашлица, задух при 30 процента, главобол при 20 процента, болки в гърлото 10 процента и 10 процента стомашно разстройство.
И безусловно нарушаването на вкуса и обонянието, които се проявяват при половината от болните, изтъкна пулмологът по време на консилиум по въпросите на Ковид-19 с водещи експерти от руското министерство на здравеопазването./ Новини БГ

Още по темата