Над 80% от аптеките у нас са в системата за верификация на лекарствата

Над 80% от аптеките у нас са в системата за верификация на лекарствата


Всяка опаковка лекарствен продукт по лекарско предписание трябва да има уникален идентификационен код, който се въвежда в единна европейска информационна система, а тя е в сила от февруари 2019 година, заяви пред БНР Илияна Паунова, изпълнителен директор на Българската организация за верификация на лекарствата. 

При доставката на дадено лекарство в аптеката, там се извършва проверка дали е въведен в европейската система. И така се гарантира, че то е произведено от съответния производител и е спазена веригата на доставка. Над 80% от аптеките у нас вече са свързани със системата за верификация, отбелязва Илияна Паунова.

При ваксините срещу коронавируса е бил даден гратисен период за верификацията. Все пак за производителите е нужно допълнително време и средства, за да поставят този код. Верификацията обаче няма да оскъпи ваксините, подчертава експертът.

Около 33 милиона фалшифицирани и нелегално разпространявани медицински изделия са били регистрирани в Европа през миналата година, казва Илияна Паунова, като това са обикновено по-скъпи медикаменти, които са по-атрактивни за криминалния бизнес.  

 

Още по темата