Жерар Депардийо прие православната вяра

Жерар Депардийо прие православната вяра


Френският актьор, и руски гражданин, Жерар Депардийо (на френски: Gérard Depardieu) се е покръстил и е приел православието в църквата „Св. Александър Невски“, която се намира в историческия център на Париж, съобщава кореспондентът на ТАСС във френската столица, като се позовава на информация от църковното настоятелство.

„В нашата църква в петък вечер се състоя кръщенето на Жерар Депардийо“, съобщил представител на църквата. Той отбелязал, че на церемонията са присъствали близки приятели на артиста.

Представителят на храма казал, че „не може да каже името, което Депардийо е получил при кръщенето“. „Това беше неочаквано събитие, но много приятно“, е отбелязал свещеннослужителят. Но е подчертал, че засега не може да съобщи други подробности за церемонията.

В своята дълга кариера Депардийо, който сега е на 71 г., се е снимал в 200 филма, в това число и в руско-френската картина за Григорий Разпутин, а е играл различни роли и в театъра. Той удостоен с различни награди, включително и „Златен глобус“, като в биографията си има и награди от Венецианския и Московския международни кинофестивали.

В отговор на планирания за 2013 година от правителството на президента Франсоа Оланд извънреден данък върху най-богатите французи, през декември 2012 година Депардийо се премества да живее в съседна Белгия, а по-късно през същия месец обявява публично, че смята да се откаже въобще от френското си гражданство. На 3 януари 2013 година Депардийо става руски гражданин, след като президентът Владимир Путин подписва специален указ за целта. 

Държавният глава на Русия тогава обясни решението за предоставяне на руско гражданство със заслугите на Депардийо към руската култура.

 

Православното християнство или Източно православие 

е една от трите деноминации в християнството и трета по численост, след католицизма и протестантството. Наброява приблизително 260 милиона души. Неговите последователи смятат единствено православното християнство за истинна права вяра и считат църквата си за Единна, Свята, Съборна и Апостолска църква, основана от Исус Христос и неговите апостоли. Църквата се състои от няколко автокефални единици, различни по географски и национален белег, но единни в богословско отношение. Всички те признават първите седем Вселенски събора и споделят пълно общение, както и специфични доктрини и традиции.

Православието е масово разпространено в Беларус, България, Гърция, Грузия, Северна Македония, Молдова, Румъния, Русия, Република Сръбска, Черна гора и Украйна, многочислени православни общности има в някои страни от Близкия изток, както и в Западна Европа, Северна Америка и Австралия, където последователи на православното учение са предимно потомци на емигранти от страните с традиционно православие.

Още по темата