Министерство на икономиката обяви голяма и чакана от всички финансова новина

Министерство на икономиката обяви голяма и чакана от всички финансова новина

Над 200 млн. лева, част от антикризисния пакет на Министерството на икономиката, вече са раздадени на бизнеса и хората. През следващите седмици и месеци предстои значимо ускоряване, съобщиха от държавната институция. „Разчитаме, че антикризисните мерки и тяхното ускоряване до края на годината ще дадат шанс на българската икономика да възстанови загубеното през 2020 г.“, е коментирал министър Лъчезар Борисов, цитиран в прессъобщението.
Близо 85 млн. лв. са изплатени по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ на микро- и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от COVID-19. Общо изплатените до момента безвъзмездни средства към българските фирми по процедура „Подкрепа на микро- и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“ са в размер на 84 825 339,31 лв.
По процедурата за „Подкрепа за средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“ се сформира оценителна комисия, след което ще започне оценка на подадените 1932 проектни предложения на обща стойност 263 688 340,21 лв.
Чрез „Българска банка за развитие“ АД по антикризисните мерки в икономиката са инвестирани близо 100 млн. лв.: 71,5 млн. лв., гарантирани кредити за 17 093 физически лица, 26,35 млн. лв., гарантирани кредити за 174 компании, договорените лимити към търговски банки са на стойност 649 млн. лв. Предстои ускоряване на усвояването на средствата от бизнеса, като се водят разговори с банките партньори./БЛИЦ

Още по темата