Опасно вещество или нарушен метаболизъм?

Опасно вещество или нарушен метаболизъм?

Навални остава в критично състояние. Русия не позволява опозиционния лидер да бъде преместен в Германия

В организма на опозиционния лидер Алексей Навални е открито вещество, което може да застраши и хората около него. Затова те трябва да бъдат със защитни костюми, каза Иван Жданов, юрист на създадения от Навални „Фонд за борба с корупцията“.

Иван Жданов разкри, че е получил информацията от служителка на транспортната полиция. Според нея веществото било опасно не само за Навални, но и за всички около него.

Тя обаче отказала да назове веществото с аргумента, че това било следствена тайна. От болницата в сибирския град, където е настанен Навални, отхвърлиха тази информация и съобщиха, че вероятно се касае за нарушен метаболизъм.

Състоянието му остава критично. Германия вече обяви готовност да приеме Навални в местна болница, но руските лекари твърдят, че състоянието му не позволява той да бъде преместен. По-рано на съвместна пресконференция лидерите на Германия и Франция Ангела Меркел и Еманюел Макрон поискаха от Русия да даде яснота около обстоятелствата, довели до влошаване на здравословното състояние на Алексей Навални. „Надявам се, че той ще се възстанови бързо.

Франция и Германия са готови да му помогнат, включително и в Германски болници, ако бъде поискана медицинска помощ. Много важно е обстоятелствата около всичко това да бъдат изяснени много бързо. Ние настояваме това да се случи, защото това, което чухме до сега, не звучи никак добре. Разследването трябва да е напълно прозрачно“, предупреди канцлерът на Германия Ангела Меркел.

Нарушен метаболизъм

Лекари в болницата, в която е настанен Навални, отхвърли тезата на близките му. „Рязкото влошаване на състоянието на Алексей Навални може би е причинено от нарушаване на обмяната на веществата“, каза главният лекар на болницата в Омск Александър Мураховски.

„Имаме работни диагнози. Основната от тях, към която клоним, е нарушение на въглехидратния баланс, т. е. нарушение на обмяната на веществата. Това може да се предизвика от рязко понижаване на нивото на захар в кръвта“, каза той. По думите на лекаря състоянието на руския опозиционер е нестабилно и може да се влоши при излитане или кацане. Следите от „опасно вещество“, за което говорят представители на Фонда за борба с корупцията, са намерени не в организма, а по кожата и дрехите на Навални, каза Мураховски.

Става дума за „обикновена промишлена химия, използвана, например, при пластмасовите чаши. По думите му в тялото на блогъра не са открити оксибутирати и барбитурати. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че не знае да са давани някакви инструкции или заповеди, забраняващи прехвърлянето на Навални в чужбина. Зависи от лекуващите руски лекари кога Навални може да бъде транспортиран за лечение в Германия, отбеляза той. Песков каза, че германските лекари, които са пристигнали вчера, са били поканени да се присъединят към руските лекари, лекуващи Навални.

Политическо, а не медицинско решение

В Омск вече е кацнал самолетът, който трябва да пренесе Навални, но все още няма медицинско разрешение. Лекарите в Омск заявиха, че състоянието на Навални е твърде нестабилно, за да може да пътува.

Поддръжниците на Навални обвиниха властите, че се опитват да осуетят откарването му в чужбина. Според тях това излага живота на Навални на смъртна опасност. Говорителката на Навални Кира Ярмиш определи решението на лекарите като „заплаха за живота му“, съобщиха Ройтерс и Франс прес. Състоянието му е нестабилно“, заяви Ярмиш в Туитър, като изтъкна, че е изключително „опасно той да бъде оставян в необорудванта болница в Омск, особено предвид факта, че все още не му е направена диагностика“.

Според Ярмиш решението на близките на опозиционера не е достатъчно, за да бъде трансфериран в чужбина, тъй като лекарите са против това. Дясната ръка на Навални, Леонид Волков, заяви, че става дума за „политическо, а не за медицинско решение“. „Те чакат токсините да излязат и вече да не могат да бъдат намерени в тялото му. Нито са му правили диагностика, нито анализ. Животът на Алексей е в голяма опасност“, написа той в Туитър.

„Умишлено отравяне“

Навални, един от най-яростните критици на Кремъл, пътуваше от Томск за Москва, когато той се почувства зле. Самолетът бе принуден да кацне спешно в Омск, Западен Сибир. Опозиционерът бе приет в болница в Омск, вкаран в реанимация и свързан за изкуствен респиратор. Съратниците му заявиха, че са убедени, че е станал жертва на умишлено отравяне.

„Със сигурност е по-добре да е на борда на един модерен самолет, отколкото в болницата в Омск, направете трансфера възможно най-бързо“, призова Волков. Навални е основният опонент на Кремъл. Публикациите му, разобличаващи корупцията на руския елит, са изключително популярни в социалните мрежи. В миналото Навални вече е ставал жертва на физически нападения. Организацията му и поддръжниците му често са подлагани на натиск и на съдебни процеси.

„Още един мъченик“

Още един мъченик на демокрацията е последното нещо, от което има нужда (руският президент) Владимир Путин. Да нареди отравянето на Алексей Навални би създало по-силна вътрешна и международна реакция, отколкото си заслужава, пише за в. „Дейли телеграф“ бившият британски посланик в Москва Тони Брентън. Навални е описван като „човека, от когото Путин се страхува най-много“. Откакто започна дейността си на антикорупционен блогър през 2008 г., той се превърна в най-популярния руски опозиционен политик и неуморно организира демонстрации и изобличава корупцията в съвременна Русия. Най-запомнящата му се фраза е, че парламентарният блок на Путин е „партията на бандитите и крадците“. Той плати цената за дейността си, подобно на други смели хора в съвременна Русия.

Путин ограничи достъпа му до общественото пространство, Навални прекара време в затвора по изфабрикувани обвинения и не бе допуснат до явяване на президентските избори. През 2017 г. в лицето му бе лисната киселина, която почти изцяло го лиши от зрението на едното му око. Миналата година имаше опит за убийството му по време на един от многото му кратки престои в затвора, пише Брентън. Така че новината за предполагаемото му отравяне е трагична, но не е изненадваща. Въпреки това не бива веднага да си правим извода, както биха направили повечето хора по света, че това е поредното тъмно дело на Кремъл, изтъква бившият посланик.

Възможно е това да е дело на някой елемент от руската държава (Навални има много врагове). Аз обаче си мисля, че Путин и най-верните му хора следят ситуацията с Навални също толкова нервно, колкото и най-пламенните поддръжници на опозиционния лидер, обобщава Брентън. Навални, който е на 44, е най-популярното лице на опозицията срещу Владимир Путин в Русия, пише в. „Индипендънт“. Той е единственият опозиционен лидер, който се ползва с масова подкрепа, разследванията му за корупцията по най-високите етажи на властта в Русия са гледани от милиони хора. Те също така му спечелиха и много врагове сред представителите на режима, отбелязва британското издание във връзка с предполагаемото отравяне на Навални.

Макар все още около ситуацията с Навални да има много въпросителни, случилото се с него бързо се превърна в сплотяващ фактор за руски опозиционни организации и за други, които обвиняват правителството на Путин в заговори с цел заглушаване на опоненти, пише в. „Вашингтон пост“, цитиран от БТА. Ако се окаже, че Навални е бил отровен, това ще създаде ново напрежение със Запада, където той е сред най-популярните фигури на руската опозиция, отбелязва американското издание.

Източник: Cross.bg

Още по темата