Рашков: И премиерът Стефан Янев е бил подслушван

Рашков: И премиерът Стефан Янев е бил подслушван

Бойко Рашков заяви пред NOVA, че и служебният премиер Стефан Янев също е бил сред подслушваните политици.
По-рано днес Рашков коментира, че е учуден,
че прокуратурата е възложила на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства да проверява МВР и ДАНС. Защото това Бюро е независим орган, включително проверяващ и самата прокуратура, която има право да иска СРС-та. Рашков, който беше първият ръководител на Бюрото, припомни, че тези проверки се извършват само при постъпили сигнали, при самосезиране и по препратени документи от други институции, предаде БНР.
Служебният министър продължава проверката в МВР и каза за „Хоризонт“,  че тази сутрин е свалил доверието си от началника на дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР – една от двете служби, освен ГДБОП, които прокуратурата иска да бъдат проверени от Бюрото за контрол на СРС.
По-рано днес Софийската градска прокуратура се самосезира и възложи на Националното бюро за контрол на специализираните разузнавателни
средства извършването на проверка в Дирекция „Вътрешна сигурност“-МВР, ГДБОП-МВР и ДАНС, която следва да установи извършени нарушения при прилагането на СРС-та, съобщиха от прокуратурата.
Причината са медийни публикации, в които се цитират твърдения на председатели на политически партии, за извършени нарушения и „подслушване на политици“,
От прокуратурата допълват, че след приключването на проверката ще информират обществото за резултатите от нея.
Късно снощи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков потвърди за БТА информацията,
че политици са били подслушвани от две служби – ДАТО и ДАНС.
Коментарът на Рашков е по повод изнесена информация, че политици, в това число и водачи на парламентарни листи, са били подслушвани във времето около парламентарните избори на 4 април.
Рашков заяви още, че получил информация, според която в момента в ДАНС се унищожават материали.
Вицепремиерът заяви още, че срещу него имало образувано дело в прокуратурата след публикация в медиите, в която се твърди, че Рашков и зам.-шеф на ДАТО готвят „Бръмбаргейт“ 2, мишена е главният прокурор.
Това обаче беше опровергано от говорителя на главния прокурор Сийка Милева:
Не отговаря на истината твърдението, че в прокуратурата има образувано досъдебно производство срещу служебния вицепремиер и вътрешен министър, каза за БТА говорителят на главния прокурор Сийка Милева.
Вярвам, че е в интерес на правовия ред длъжностни лица да се въздържат от разпространението на неистини и „фалшиви новини“. По отношение на твърденията за „подслушване на политици“, СГП се е самосезирала и е изискала НБКСРС, в чиято компетенция е, да извърши проверка относно политическите коментари за нарушения при прилагането на СРС, каза Милева./Вести.БГ

Още по темата