Победа! Момичетата от Карлово спечелиха наградата на публиката в европейското състезание

Победа! Момичетата от Карлово спечелиха наградата на публиката в европейското състезание

Четирите момичета от Карлово са с най-харесваната учебна компания в Европа. Ева Караиванова, Виктория Трифонова, Петя Кръчмарова и Яна Цветкова спечелиха наградата на публиката в състезанието за млади предприемачи на „Джуниър Ачийвмънт”. Това стана благодарение на подкрепата на хиляди зрители, които харесаха техните здравословни шоколадови бонбони с пълнеж от домашно сладко от рози и бадемов веган ганаш.
Във форума се включиха над 4 млн. ученици, чийто проекти бяха оценявани от професионално жури. Над 40 хил. души пък се включиха в гласуването за наградата ан публиката.
Припомняме, че единадесетокласничките от СУ „Васил Левски“ в Карлово с ръководител Спаска Бистрашка създават своята учебна компания „Калиопа“ преди четири години по програма на Джуниър Ачийвмънт. Нестандартните им сладкиши вече се радват на огромен интерес, а с тях момичетата са черпили президента на България Румен Радев, столичния кмет Йорданка Фандъкова, както и десетки чуждестранни туристи на Празника на розата и лавандулата в Карлово.
Първо майторят кукли, облечени в народни носии, защото искат да се придържат към традициите и родното си място. Впоследствие решават да отглеждат четири декара розови насаждения, от които започват да правят сладко от рози и сапуни. Дестилират и розова вода в архитектурен комплекс „Старинно Карлово”.
Миналата година произвеждат първите си шоколадови бонбони със сладко от рози, с които печелят второто място на Националното състезание на учебните компании „Изгряващи звезди 2019 г.”. Последвали множество запитвания за здравословен вариант от хора с непоносимост към лактоза или такива, които по някаква причина не приемат захар. И така се ражда идеята за здравословните бонбони, с които спечелиха тазгодишното състезание.
С тях момичетата спечелиха тазгодишното Национално състезание на учебните компании „Изгряващи звезди“ 2020, което ги изпрати на европейското състезание./Plovdivnow.bg

Още по темата