Кристин Лагард: Сделката за средствата от ЕС можеше да бъде по-добра

Кристин Лагард: Сделката за средствата от ЕС можеше да бъде по-добра


Сделката на Европейския съюз за създаване на фонд в размер на 750 милиарда евро за подпомагане на по-слабите икономики „можеше да бъде по-добра“, заяви в сряда президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард. В интервю за „Вашингтон пост“ Лагард каза, че сделката би била по-добра при по-голям процент безвъзмездни средства за сметка на заемите

По-голямата част от Фонда за възстановяване от коронакризата са заемите – 360 млрд. евро, за сметка на 312.5 млрд. евро грантове. Освен това грантовете са обвързани с националните планове за възстановяване, което означава, че ще изискват икономически реформи. Страните ще получават плащания въз основа на напредъка си към определени цели. Грантовете бяха орязани под натиск от пестеливите северни страни, предвождани от холандския премиер Марк Рюте.

„Можеше да е и по-добре, но това е много амбициозен проект“, отбеляза шефът на ЕЦБ ден по-късно.

Лагард каза също така, че е „трудно да се предвиди“ как ще изглежда икономиката след пандемията от Covid-19, предупреждавайки, че „бруталните предизвикателства, които ни удариха ЕС, ще се върнат да ни преследват“.

Кристин Лагард заяви, че ЕЦБ ще трябва да използва всички инструменти, които има, „за да проучи климатичните промени, какъв е потенциалният риск от изменението на климата и как това ще се отрази на нашите политики“.

Светът се нуждае от икономика, която е „по-зелена, по-гъвкава и има по-голяма близост, отколкото преди“, отбеляза тя, като същевременно насърчи банките „да променят регулаторната рамка“, за да позволят „по-голяма консолидация“.

Още по темата