Позицията на посолството на САЩ у нас не е намесва във вътрешната ни политика

Позицията на посолството на САЩ у нас не е намесва във вътрешната ни политика


Вашингтон ни напомня за споразумението от 25 ноември, сключено между Бойко Борисов и Доналд Тръмп в Белия дом, каза бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова пред Би Ти Ви по повод позицията на посолството на САЩ у нас, изразена в началото на тази седмица. В нея то изрази подкрепа за правото на мирен протест, както и за исканията за надпартийна съдебна система, подвластна на върховенството на закона. Дипломатическата мисия публикува в понеделник вечер позиция, в която се казва, че „правото на мирно събиране е основна демократична ценност“.

Някак забравихме за ангажиментите, в които влезе България. Там стои подписът на българския министър-председател, там става дума освен за енергийната диверсификация, и много важна част – по отношение на върховенството на закона, надпартийност на съдебната система, нищо ново не се казва, малко сме забравили за поетите ангажименти, поясни Поптодорова.

Според нея никое посолство не може да се намеси във вътрешната политика, но може да изрази публично своите тревоги и възражения. Посолството на САЩ у нас изразява тревога по отношение на системен проблем, свързан с правосъдната система, смята Поптодорова.

Дипломатът заяви и че европейски посланици у нас смятат, че имаме голям проблем с корупцията и не само един човек е единственият проблем, като визира Васил Божков.

Още по темата