Ново обвинение за Васил Божков – финансиране на хулигани

Ново обвинение за Васил Божков – финансиране на хулигани


Специализираната прокуратура  повдигна ново обвинение на бизнесмена Васил Божков, който се укрива в Дубай. Според обвиненията той е финансирал хулигански действия на протестите през есента на 2020 година в центъра на София.

В съобщение на институцията се казва, че „целта е била ескалация на напрежението, като така се създава потенциална опасност за живота и здравето на протестиращите“. 

„Събраните доказателства към момента сочат, че ръководителят на групата – В.Б., е осигурявал и финансирането на престъпното деяние. Към наказателна отговорност е подведен укриващият се в Дубай, ОАЕ, български бизнесмен, на когото са повдигнати и 18 други обвинения, за ръководител и организатор на организирана престъпна група с участието на лица – български граждани“, посочват от спецпрокуратурата.

В документа се отбелязва, че с цел установяване на фактите и обстоятелствата по досъдебното производство, са проведени множество претърсвания и изземвания, установени и разпитани в качеството на свидетели са множество лица; изискани са по надлежен ред от представители на медиите и приобщени в кориците по делото са видео-записи; назначени са компютърно-технически експертизи на видео-записи.

Чрез Министерство на правосъдието до компетентните органи на ОАЕ е изпратена молба за екстрадиция.

Срещу Божков бяха повдигнати общо 11 обвинения, като основната част от тях касаят нарушения на Закона за хазарта, като прокуратурата твърди, че от 2014 г. насам не са платени такси на държавата за над половин милиард лева.

Още по темата