Президентът на Португалия бе преизбран

Президентът на Португалия бе преизбран


Действащият президент на Португалия, умереният консерватор Марселу Ребелу де Соуза очаквано беше преизбран вчера за втори петгодишен мандат, съобщиха световните агенции. 72-годишният бивш професор по право, станал известен като политически коментатор по телевизията, получава 61,5 процента от гласовете според резултатите от преброяването на бюлетините в 98,8 процента от избирателните секции.

Кандидатът на социалистите и бивш евродепутат Ана Гомеш остава втора с 12,5 процента подкрепа, изпреварвайки с малко кандидата на крайната десница Андре Вентура, който получава 11,9 процента от гласовете. Подобен резултат за политик с крайни възгледи в умерената португалска политика до неотдавна би бил немислим, отбелязва Асошиейтед прес.

В съответствие с Конституцията на Португалия президентът се избира за мандат от 5 години. Може да да бъде преизбран за втори последователен (без прекъсване) мандат, както и за трети (окончателен) мандат след прекъсване. Президентските избори се провеждат в един или в два кръга.

Президентът има широки пълномощия, но те рядко се използват. Може например, когато счете това за необходимо, да разпусне парламента и да насрочи нови предсрочни избори, както е направил социалистът Жоржи Сампаю на 30 ноември 2004 г. въпреки голямата парламентарна подкрепа за иначе оспорваното правителство на Педру Сантана Лолиш. 

Още по темата