Близо 60 души на парти в ресторанта на столичен хотел

Близо 60 души на парти в ресторанта на столичен хотел


Близо 60 души бяха установени снощи в София в ресторант на известен хотел при акция на полицията. По неофициална информация става дума за хотел „Маринела“ в кв. „Лозенец“.

Заведението в хотела е работело въпреки забраната заради противоепидемичните мерки, което станало ясно след акция в рамките на действията на СДВР по контрола на спазването на противоепидемичните мерки в София.

При проверката е установено, че работи ресторант “Панорамата“ на съответния хотел. Вътре е имало близо 60 човека, които са празнували. Сред тях известни модели и адвокати. Гостите не били отседнали в хотела. По непотвърдена информация част от тях са се опитали да попълнят набързо декларации, че спят в него, за да избегнат санкции. 

Здравната инспекция в София е съставила акт на фирмата, която стопанисва панорамния ресторант в столичния хотел в квартал „Лозенец“. Актове са получили и служителите в заведението за неправилно носене на предпазни средства.

„В този ресторант бяха около 30 човека. Персоналът беше десетина човека, оставена е жена на фирмата, която стопанисва ресторанта, съставени са актове на персонала за неправилно носене на лични предпазни средства“, съобщи д-р Ина Балабанова от РЗИ-София.

Освен в конкретния ресторант и хотел, МВР е извършило проверка и в още няколко заведения. Общо шест са заведенията в столицата, които са работили в нарушение на противоепидемичните мерки. На всички са съставени актове. От вътрешното министерство ще продължат проверките и в следващите дни.

Предишната нощ пък в Пловдив контролните органи установиха незаконни партита и неправомерно отваряне на заведения. 

Проверени са три заведения – два ресторанта и нощен клуб до голям хотел, съобщи за Радио Пловдив директорът на Областната дирекция на МВР ст. комисар Йордан Рогачев.  „Установени  са повече от 70 лица и на трите обекта, взето е отношение на място и всички са санкционирани по административен ред“, каза той.

Над 50 души са се събрали за празненство в рибен ресторант в район „Тракия“, където гостувал и фолк изпълнител. по-късно стана ясно, че това е Милко Калайджиев. Нарушени са противоепидемичните мерки и в друго заведение до моста при Панаира, както и в нощен клуб в двора на хотел SPS. 

Участниците в партита и собствениците на заведенията ще бъдат глобени, съобщи областният управител и председател на Областния кризисен щаб Дани Каназирева, като определи случилото се като изключително  безотговорно поведение. „Не може, когато цялата държава се опитва да овладее последиците от епидемията, когато два месеца има затворени бизнеси и очакваме разхлабването на мерките, подобни случаи да подлагат под риск постигнатото“, категорична е тя.

Санкционирани  по Закона за здравето са 55 физически лица, които ще трябва да платят глоби между 300 и 1000 лева. Съставени са  още 4 акта за тютюнопушене, а на 13 души е наложена санкция за неносене на лични документи. На юридическо лице са съставени два акта по Закона за здравето, единият на стойност между 3-5 хиляди лева, а вторият с максимален размер – 2 хиляди лева. 

Проверките продължават с участието на служители на Инспекцията по труда, Здравната инспекция, Агенцията по храните и Пожарната.

Още по темата