Обявиха колко може да останем във Великобритания без виза

Обявиха колко може да останем във Великобритания без виза

Нов ред очаква сънародниците ни, които искат да посетят Обединеното кралство. От 1 януари 2021 г. българските граждани ще могат да влизат и пребивават без виза във Великобритания за престой до 6 месеца.
В този период те ще могат да влизат многократно за туризъм, участие в срещи и конференции, кратки курсове, но не и да живеят постоянно, да работят или да имат достъп до обществени фондове, съобщават от МВнР.
Българите, които възнамеряват да пребивават за период, по-дълъг от 6 месеца, с цел работа, обучение или да се установят да живеят във Великобритания, ще трябва да кандидатстват за виза.
По информация на британските власти за български граждани са открити следните имиграционни маршрути за работа и обучение:
– Квалифицирани работници – Skilled worker route;
– Квалифицирани работници – Здравни грижи – Skilled work- Health and Care visa;
– Високо квалифицирани работници – Световен талант – Highly skilled workers – Global talent route;
– Студенти – Student routе;
– Предприемачи в сферата на иновациите – Innovative entrepreneurs;
– Специални професии – Specialist occupations.
Притежателите на биометрични паспорти, каквито са българските паспорти, ще могат да попълват молбата за виза чрез смартфон приложение. Ако не успеят или не е възможно разчитането на паспорт, ще трябва да посетят Визов Център. Одобрените кандидати ще получават защитен достъп до своя имиграционен статут вместо физически документ.
Освен дължимата такса за обработка на заявлението за виза, кандидатите следва да заплатят и такса за здравеопазване, което ще им осигури достъп до здравна помощ чрез Националната здравна служба. Повече информация може да намерите ТУК.
Съгласно новите правила за влизане във Великобритания от 1 октомври 2021 г. за гражданите на ЕС, ЕИП и Швейцария ще се изисква паспорт за пътуване до страната.
Българските граждани, получили „статут на уседналост“ или „временен статут за уседналост“, ще имат право да влизат на територията на Великобритания само с лична карта поне до 31 декември 2025 г.
Националните лични карти ще могат да се използват от тях и след датата 31 декември 2025 г., ако картите отговарят на стандартите за сигурност, определени от Международната организация за гражданска авиация.
Подробна информация за условията на влизане и престой във Великобритания след 1 януари 2021 г. може да прочетете още ТУК и ТУК./Вестник Марица

Още по темата