Борисов за разпитите и разкритията на властта: Целта съм аз! Трябва да отговаряме на „някакви пияници“

Борисов за разпитите и разкритията на властта: Целта съм аз! Трябва да отговаряме на „някакви пияници“

Целта съм аз. Разнасят сигнал от 2009 г. Откъде да помня аз с кого съм се срещал тогава? Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира обвиненията на вътрешния министър в служебното правителство Бойко Рашков, че има сигнал срещу него за заплахи, предаде репортер на Novini.bg. Днес пък стана ясно, че в МВР са викани на разпит Николай Кокинов и Бойко Найденов.
„Поразучих малко, защото те подписват декларация, че няма да разпространяват. Става въпрос за някакъв сигнал от 2009 г. Нито го познавам тоя човек, нито го знам. То се оказа, че е от друг човек сега, защото този, за който твърдяха от началото, работи в одита на Министерството на здравеопазването. Той е член от много години. А някой чул, бил уволнен някога през 2009 г. И аз трябва да си спомня някой дали е идвал през 2009 г. при мен. Сега разиграват целия тоя цирк, целия този панаир, не срещу прокурори, следователи или бизнесмени, целта съм аз“, заяви лидерът на ГЕРБ.
Борисов не уточни за самия сигнал, но стана ясно, че говори за твърдението, че е заплашвал свидетел срещу бивш министър. Той отрича да е изричал думите, които обясни Рашков.
И каза пред медиите, че не е бил викан на разпит по случая. Подозира обаче, че натискат хората да говорят.
„Ще продължат последната седмица, целта е да ме викат на разпити, дотогава да тормозят другите хора, търсят свидетели навсякъде. Набедиха едно момиче, което никога не съм виждал“, заяви още Борисов.
Борисов направи и любопитен коментар за „пияница“, който говори против него. На въпрос на медиите за повече конкретика, той с ирония каза, че знае кой е и че го е виждал да пие в Банкя, но отказа да назове име.
„Явно не ви интересува, че провалиха ваксинацията. Явно е, че не ви интересува, че другите държави накрая ще ни изолират и когато светът започне да се възстановява, ние трябва да отговаряме на въпросите на разни пияници“, каза той в началото на изказването си.
Действията на властта
Бойко Борисов набеляза агенция „Митници“ като мястото, което ще има проблеми, защото сега се назначават хора, които ще позволяват контрабандата. По тази тема той дори отправи критика към журналистите защо не се интересуват „кой-какво-къде“. Борисов вижда себе си като успешен разследващ журналист понеже имал опит като главен секретар – по това време пък рейтингът му бил 90%, похвали се той.
Попита журналистите и защо не са задълбали да проучат кой всъщност предложи началника на кабинета на министъра на вътрешните работи. Още в началото на встъпването в длъжност на служебния кабинет се разбра, че Елена Фичерова се свръзва с „Българско лято“ на Васил Божков. Първоначално Бойко Рашков застана зад нея, но по-късно Фичерова сама поиска да бъде освободена.
„Съсипват бизнеса, за да може да влиза контрабанда“, предупреди той.
Борисов е засегнат и защо още се говори на каква кола се возела. Сега бил със служебна на партията. Джипът, за който всички говорели, че се вози като премиер, пък бил стар. На такава кола се возел и сегашният премиер.
Борисов коментира и разкритията за раздаването на средства в Министерството на младежта и спорта.
„Излиза и почва да ми се кара някакъв министър. Ми аз от 20 г. не съм в „Ипон“, какво ще ми спрягаш името, бе, Кутев?!“, заяви разпалено той.
След правителственото заседание в сряда спортният министър Андрей Кузманов и говорителят на кабинета Антон Кутев заявиха пред медии, че са се натъкнали на нередности при организирането на конкурс за набирането на организации по програмата за превенция срещу хазарта. Те назоваха директно бившият ММА боец Станислав Недков – Стъки, че като приближен на бившата власт е взимал сериозна сума. Днес пък Борисов се възмути:
„Трябва ли и ние като Стъки така да нахлуваме?“, визирайки днешното неочаквано посещение на Стъки в спорното министерство, за да иска обяснения за обвиненията.
Европа ни „отпери шамар“ за ваксините
Другата тема, за която Борисов се възмути, че се превръща в предизборна пропаганда е ваксината и коронавируса. Той каза, че е трябвало еврокомисарят по здравеопазването „да отпере шамар“ на България и да ни каже, че служебното правителство не прави нищо за ваксинацията.
„И аз от един трети човек чувам че почват да плащат за сертификати“, заяви той.
„Аз ходех и се молех: Моля ви се, ще погинем! И те всички (евролидерите, бел. ред.) извадиха и от техните количества ни дадоха. Сега ще кажат: „Вие сте някакви откачени там, за какво се молихте бе?!“, заяви още Борисов.
Направило му впечатление, че д-р Кацаров бил с маска при посещенеито на еврокомисаря по здравеопазването и с насмешка вметна „Не думай!“.
В изказването си днес пред медиите Борисов не веднъж прави препратки към изказа на членове на кабинета, които твърдейки за злоупотреби казват, че има подаден сигнал или че някой им е казал.
„Да не пипат парите на докторите. Тази мярка трябва да важи до последния болен и да не продължават приходните агенции да се занимават…знаете с какво…“, заяви още бившият премиер.
Подобно на проф. Костадин Ангелов, който говори преди него, и Борисов не пропусна да съжали за отстраняването на проф. Тодор Кандарджиев, който беше начело на Националния център по заразни и паразитни болести и част от Националния оперативен щаб (НОЩ).
Опонентите в политиката
Пред медиите Борисов отправи призив да се води политика, а не пропаганда. С нескромност той заяви, че е направил много. А въпреки че критикува сегашната власт, честити рождения ден на президента Румен Радев и каза:
„Към Стефан Янев храня уважение и просто ми стана жал как се гърчеше по БНТ“.
Критика имаше и към „колегата Трифонов“. Предупреди го, че е лесно с „тези номера аз ще стоя отсрани“, но политиката е отговорност и има много „гадни и тежки моменти“.
Борисов очаква друг премиер начело на държавата, който да не е от ГЕРБ-СДС. Прогнозата обаче не е оптимистична: повече канцлер на Германия и президент на Франция няма да се разхождат с български премиер по улиците на София.
„Аз съм си избрал кандидат за министър-председател и аз мисля, че той си казва, показва и всеки ден обяснява по всяка една тема“, отговори Борисов на въпрос дали той ще е евентуалната номинация на ГЕРБ-СДС за премиер.
Щял обаче да го напъства.
По всяка вероятно Борисов има предвид Даниел Митов, който партията лансира на предишните предсрочни избори за парламент. Бившият министър на външните работи стана и зам.-председател на ПП ГЕРБ./Новините БГ

Още по темата