Акценти за 18 – 25 юни от Banker Weekly

Акценти за 18 – 25 юни от Banker Weekly

България се е отказала от 1.3 млрд. лв. заради „Турски поток“

От 1.3 млрд. лв. сигурни постъпления от транзитни такси се е отказала България заради изграждането на разклонението на „Турски поток“, което бе една от емблемите в енергетиката на предишната власт. Тази бомба бе хвърлена от служебния енергиен министър Андрей Живков на брифинг на 17 юни.

„Баба Инфлация” носи радост на длъжниците

Нещо става в банките. Централната ни банка го забеляза – кредитите за бизнеса поскъпват – левовите по-незначително, но евровите – с половин до 1 процент. Според най-новата статистика на БНБ, трендът нагоре все още не засяга гражданите, които са по-сантименталната и по-непредсказуемата част от длъжниците. Цените на потребителските заеми все още леко падат, докато жилищната истерия продължава да държи ипотеките на непроменени цени. 

Язовирният скандал върви към опростачване

Словесните престрелки между сегашния и бивш министър на икономиката – Кирил Петков и Лъчезар Борисов не утихват. Темата с милионните харчове, потънали в знайни и незнайни язовирни стени, е успяла да „газира“ и двамата до степен на непоносимост. 

Путин не закъсня, а Байдън не заспа

Посланиците на САЩ и Русия ще се върнат на работните си места, по въпроса за кибератаките ще се провеждат американско-руски консултации, Алексей Навални няма да бъде освободен, а отношенията между Москва и Киев ще зависят от позициите на Украйна. Още преди началото на срещата между американския президент Джо Байдън и руския му колега Владимир Путин, Белия дом и Кремъл предупредиха, че значителни пробиви не трябва да се очакват. Така и се случи – от женевската сгледа не произлезе нищо сензационно. Като изключим, разбира се, фактът, че срещата бе уредена и проведена в момент, когато отношенията между двете велики сили бяха на дъното. 

Кого ще отнесе вихърът на промяната

Предстоят парламентарни избори, натоварени с нови очаквания. Противно на внушенията, че след тях нищо съществено няма да се промени, измененията в обществено-политическата среда са толкова драматични, че най-вероятно предстои ускоряване на разместването на пластовете, започнало на 4 април тази година.

ББР трябва да бъде преобразувана, а уставът й променен

Вероятно има напрежение покрай това, че бяха освободени другите колеги от Надзорния съвет (Митко Симеонов и Велина Бурска – бел. ав.). Това допълнително натовари комуникацията между различните органи с напрежение и както е известно, в голяма степен нормалните процедури не се случват така както би следвало, поради факта, че другите двама членове на надзорния съвет са освободени и на база на правилата в банката не могат да бъдат вземани определени решения, заяви Стамен Янев, председател на Надзорния съвет на Българска банка за развитие, пред „БАНКЕРЪ“.

Подкрепяме акта „Магнитски“, но оставаме солидарни с Пеевски

Нека припомним, че това е първото правителство на ГЕРБ и партньори, което изкарва пълен мандат. От ДПС сме правили много предупреждения за неправилни решения и действия. Но ГЕРБ настояваха да изпълнят мандата си, за да се похвалят с поне един такъв. Ние смятаме, че това даде отпечатък върху държавността, институциите, гражданите, както и върху инвестиционния климат, посочи зам.-председателят на ДПС Халил Летифов пред „БАНКЕРЪ“

Илко Желязков беше прецизният прицел на САЩ

Големите държави имат различни степени на интереси. Ще споделя нещо, което казвам за пръв път. Помните ли посланик Джеймс Уорлик, тази екзотична фигура, която дори се снима във филми, имаше и ресторантски скандали с Волен Сидеров? Сега г-н Уорлик е съдружник в най-голямата руска адвокатска компания, която се занимава с енергетика. При диктатура като руската, дали тази фирма не е свързана по някакъв начин с диктатора, каза енергийният експерт Стефан Гамизов пред  „БАНКЕРЪ“

Още по темата