Официален старт на срещата на върха „Три морета“ у нас с домакин Румен Радев

Официален старт на срещата на върха „Три морета“ у нас с домакин Румен Радев

Официално започна шестата Среща на върха на инициативата за регионално сътрудничество „Три морета“ в НДК в София. Президентът Румен Радев, който е домакин, посрещна държавните глави, правителствените ръководители и ръководителите на делегации. Форумът се провежда при изключително засилени мерки за сигурност.
В „Три морета“ участват 12 държави от ЕС, разположени между Балтийско, Адриатическо и Черно море – Австрия, България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия и Чехия. Партньори на „Три морета“ са САЩ, ЕК и Германия. Основна цел на „Три морета“ е да насърчи регионалното сътрудничество, транспортната, дигиталната и енергийната свързаност в Централна и Източна Европа чрез общи проекти. Инициативата е насочена към постигане на устойчив икономически растеж в страните на региона, който по-бързо да позволи социално и икономическо сближаване в Европа.
„САЩ ви подкрепя във всяка стъпка, ангажираме се да могат да се подобрят връзките във вашия регион и с институциите, за да може Европа да изпълни отколешната си цел – да е обединена, да работи и да живее в мир“, заяви президентът на САЩ Джо Байдън във видеообръщение към участниците в Шестата среща на върха на инициативата за регионално сътрудничество „Три морета“.
Байдън посочи, че САЩ подкрепя инициативата „Три морета“ и отбеляза, че има невероятен потенциал да се подобри просперитета на този регион и на целия свят.
„Демокрациите трябва да докажат, че могат да работят за народите си, да се инвестира в добра инфраструктура по прозрачен начин, включително чрез инициативите по „Три морета“, да се изкорени корупцията“, заяви президентът на САЩ.
„Като работите заедно, ще укрепите суверенитета, ще се укрепи енергийната сигурност и всички граждани на региона ще могат да се конкурират и да процъфтяват, за да може светът да е по-сигурен, да няма държави, които саботират други с кибер атаки, каза още Байдън. Можем да го постигнем заедно“, допълни той.
„Надяваме се, че нашите бизнеси ще се сближат, ще се създадат нови бизнесконтакти“, каза министърът на икономиката в служебното правителство Кирил Петков, който откри бизнесфорума. Той отбеляза, че инвестиционният фонд вече прави първите си инвестиции във важните сектори.
„Оптимист съм, че Централна и Източна Европа ще стане по-привлекателна за стратегически инвестиции от голям мащаб в рамките на инициативата „Три морета“. Това каза президентът Румен Радев при откриването на бизнесфорума.
Радев изтъкна, че Инвестиционният фонд към инициативата „Три морета“ продължава да се развива като нов подход към използването на частния капитал, бизнес сътрудничеството и публично-частните партньорства. Президентът посочи, че това е модел, който ще може да се развива и мултиплицира с добри резултати. Радев изтъква, че само през последните месеци има конкретни резултати- има инвестиции в енергетиката, транспорта, дигитализацията. „Надяваме се, че тази динамика ще се ускорява и занапред“, каза Радев и допълни, че България ще продължава да следва този нов подход по пътя към глобалните капиталови пазари и публично-частните партньорства.
Президентът Радев изтъкна още, че инициативата „Три морета“ се е доказала като платформа за диалози, като стратегически линии за насърчаване на икономическото развитие чрез енергетиката, транспорта и дигиталната свързаност, за да може страните да достигнат повече свързаност и кохезия. Страните по инициативата разбират, че това е амбициозна и сложна цел и необходимите средства надвишават това, с което разполагат в момента, но знаят добре и какъв голям потенциал имат, който може да бъде използван в сътрудничеството помежду им, за да получат обществената подкрепа, да прилагат нови иновативни модели за бизнес партньорството, за интелигентното развитие, отбеляза Радев.
„Продължаваме да мултиплицираме модела и това е посоката, в която трябва да се движим и да не забравяме, че като държави и правителства трябва да подобрим планирането, координацията, за да можем да използваме максимално нашите бюджети и европейските фондове“, каза Радев. Той допълни, че не трябва да се забравя, че има и други възможности, за да бъде стимулиран бизнесът за постигане на конкурентоспособност и бъдещи икономически успехи, което изисква да се използват и прилагат иновативни подходи в енергетиката, транспорта и дигиталната свързаност. Президентът изтъкна, че България защитава нова визия за по-добра свързаност в науката, образованието, технологиите и иновациите.
„България стана координатор на проекта в трудни времена, продължаваме тази амбициозна дейност, за да постигнем набелязаните цели, за да подобрим координацията и да разширим обхвата на нашето сътрудничество“, заяви Румен Радев.
Президентът Радев изтъкна и нарастващия международен интерес към инициативата „Три морета“.
Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева е специален гост на бизнесфорума.
Георгиева акцентира върху три теми – икономическата прогноза за региона, ролята на инициативата „Три морета“ за подобряване на икономическата прогноза, и как от МВФ могат да помогнат на тази инициатива. „По отношение на икономическата прогноза – най-накрая се вижда „светлина в тунела“. Това се дължи на смелостта на пишещите политиките в региона. И светлината е по-силна за страните, участващи в инициативата „Три морета“, отколкото за техните западни съседи“, каза управляващият директор на МВФ.
„Защото очакваме, че 2021 г. регионът ще достигне равнището на БВП от 2019 г., с което изпреварва останалите държави от света, както се случи от 2015 досега. Растежът на БВП ще е 3,8 процента, което е двойно по-високо отколкото на 15-те /останали/ държави членки от ЕС, защото по-добре се управлява свиването на икономиката, породено от COVID-19. Дефицитът е 4 процента, което е наполовина на този на Западна Европа. Очакваме да продължим да изпреварваме със средно 1,5 процента по-висок растеж спрямо западните държави членки на ЕС“, посочи Георгиева.
По думите й, това е добра новина, защото означава, че процесът на сближаване и конвергенция ще продължи, сближаването на доходите, както искат народите на тези държави.
„Разглеждаме региона като такъв, който интегрира нисковъглеродни инвестиции, подходящи за климата, което е нещо много важно за конкурентоспособността и за привличане на инвеститори, и по този начин регионът ще стане по-силен да се изправи пред това, което ни предстои. Всички знаем за какво говоря – климатична криза“, каза Кристалина Георгиева. Тя изтъкна също ангажимента към дигиталната свързаност.
„Нещо, за което не говорим достатъчно, е ролята на социалната инфраструктура“, посочи Георгиева. „Пандемията ни научи колко е важно да обръщаме внимание на социалната инфраструктура. Как недостатъците в здравната система и образованието ни държат „заложници“. Нашият регион не е изключение в това отношение. В инициативата NextGenerationEU нашият регион планира да задели по-голям дял инвестиции, насочени към наука и здравеопазване. Това означава дигитализация на училища, здравни системи, за бизнес сферата това означава засилена конкурентоспособност на нашия регион. Но не бихме си свършили работата, ако не направим инвестиции в научноизследователска и развойна дейност и иновации – за което призовава президентът Радев“, отбеляза Кристалина Георгиева.
В рамките на срещата през деня ще се състои бизнес форум с над 400 представители на български и чужди компании. Президентският панел на бизнес форума е на тема „Инициативата „Три морета“: Път към интелигентен и всеобхватен икономически растеж“. В него ще участват президентите на България – Румен Радев, на Германия – Франк-Валтер Щайнмайер, на Естония – Керсти Калюлайд, на Латвия – Егилс Левитс, на Полша – Анджей Дуда, и на Словения – Борут Пахор, министър-председателят на Хърватия – Андрей Пленкович, вицепремиерите на Чехия – Карел Хавличек, и на Словакия – Вероника Ремишова, заместник-министърът на външните работи на Австрия Петер Лаунски-Тийфентал. Участник в дискусията ще бъде и управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева./Dariknews.bg

Още по темата