„Пипнаха“ шведския премиер в мол въпреки призивите му за ограничения

„Пипнаха“ шведския премиер в мол въпреки призивите му за ограничения


Шведският премиер Стефан Льовен влезе днес в медийните заглавия заради неотдавнашно посещение в мол, въпреки призивите на правителството да се избягват посещения на подобни места в разгара на пандемията от коронавируса, предаде ДПА.

Стокхолмският ежедневник „Експресен“ публикува снимки на шведския премиер, пазаруващ в търговския център „Галериан“ на 20 декември. Два дни по-рано Льовен призова гражданите да се въздържат от посещения в оживени търговски центрове преди Коледа или от излизане за пазаруване в периода след Коледа.

„Надявам се и вярвам, че хората възприемат това на сериозно“, каза на пресконференция премиерът тогава.

Говорителят на Льовен заяви днес, че премиерът влязъл в мола, „за да вземе предварително запазена стока“.

Посещението е било „внимателно планирано“ и Льовен е „взел под внимание препоръките на Агенцията за обществено здраве и е избягвал струпвания на хора. Не мога да дам повече подробности“, заяви за ДПА говорителят на премиера Микаел Линдстрьом.

През уикенда шведският министър на правосъдието Морган Йохансон стана обект на критики заради посещение на 26 декември на мол в южния град Лунд.

Министърът купил „закъснял“ коледен подарък на родителите си, заяви самият той, като се извини и каза, че постъпката му е била безразсъдна. Той обсъдил също въпроса с Льовен, който казал, че това е било неуместно.

Шведското правителство завърши вчера работа по проектозакон, който временно ще засили правомощията му за справяне с пандемията, включително позволявайки на властите да разпореждат затваряне на молове, фитнес зали и културни обекти, и спиране на обществения транспорт.

Швеция регистрира 32 485 новозаразени с коронавирус от 23 декември насам, сочат статистически данни от днес на Агенцията за обществено здраве, цитирани от Ройтерс.

Страната е отчела още 205 смъртни случая от КОВИД-19 за същия период, с което общият брой на починалите от заразата досега достигна 8484, докато общият брой на заразените е близо 428 000 души.

В Швеция, с население 10,3 милиона души, темповете на ръст на починалите от заразата са няколко пъти по-високи от тези в северните й съседи, но по-ниски от някои европейски страни, прибегнали до налагане на карантина.

Популярността на кралското семейство в Нидерландия пострада, след като членовете му многократно пренебрегнаха мерките срещу разпространението на пандемията, наложени от правителството, съобщи ДПА.

Едва 47 на сто от нидерландците са много доволни от краля Вилем-Александър, сочат резултати от анкета, проведена от Ипсос. Това е с 30 процента по-малко в сравнение с одобрението за монарха миналата година.

И кралица Максима, която според изследванията е най-популярният член на кралското семейство, е загубила доверие – 61 на сто от населението е доволно от нея, което с двадесет на сто по-малко в сравнение с пролетта.

Причината за спадът в популярността е многократното нарушаване на препоръките на правителството за ограничаване на пандемията от новия коронавирус от страна на кралските особи, установи анкета на сп. „Нюсюр“.

През лятото снимка от Гърция показа, че кралското семейство не спазва правилата за носене на маски и за социална дистанция в условията на пандемията. Кадър бе запечатал краля без маска до кралицата, прегърната от собственик на ресторант.

През есента кралското семейство летя до Гърция с правителствен самолет, макар че правителството бе призовало гражданите да се въздържат от пътувания и да си стоят у дома. Пътуването предизвика масови критики и това принуди краля да съкрати ваканцията. Няколко дни по-късно обаче стана ясно, че двете му дъщери са останали във вилата в Гърция и това накара краля и кралицата да се извинят публично във видеобръщение.

Още по темата