Разследват бившия испански крал Хуан Карлос за милиони долари подкупи от Саудитска Арабия

Разследват бившия испански крал Хуан Карлос за милиони долари подкупи от Саудитска Арабия


Прокурори от Върховния съд на Испания разследват дали бившият крал Хуан Карлос е получил милиони долари подкупи от Саудитска Арабия при строителството на високоскоростна железопътна линия, предаде Асошиейтед прес.

Генералната прокуратура заяви, че разследването се характеризира с „безспорна техническа сложност“.

Разследването на Върховния съд ще се съсредоточи върху събития след средата на 2014 г. Това се отнася за втория етап на сключения през 2011 г. договор за изграждане на високоскоростна жп линия между саудитските градове Медина и Мека от испански консорциум.

В средата на 2014 г. Хуан Карлос, засегнат от няколко скандала, предаде трона на своя син, който стана крал Фелипе Шести. С абдикацията си Хуан Карлос загуби защитата, полагаща му се като държавен глава съгласно конституцията на Испания, отбелязва АП.

Прокуратурата каза, че предвид „институционалната значимост“ разследването ще бъде възложено на един от главните прокурори на Върховния съд и трима помощници.

В испанските медии от години се повдигат въпроси за финансите на Хуан Карлос, но досега не е имало правни последици за него. Испанските депутати отхвърлиха поне две предложения за започване на парламентарни разследвания, откакто се появиха първите твърдения.

Швейцарската прокуратура също така разследва управлявана от името на Хуан Карлос банкова сметка, в която се твърди, че са преведени милиони от покойния саудитски крал Абдула.

Още по темата