През новия зимен сезон България очаква най-голям брой туристи от Турция

През новия зимен сезон България очаква най-голям брой туристи от Турция


България предлага прекрасни възможности за практикуване на зимни турове, ски спортове, планински разходки, алпинизъм и много други дейности. Това е отбелязала вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред турски туроператори в Истанбул, съобщават от пресцентъра на туристическото министерство. В срещата са участвали представители на Karaca turizm, Koşukavak, Bemol tur, Nejdet tur, Miratus, Herrez tour, Consul travel service, Nevin caliskan. През миналата зима турските туристи са били над 47 000, което представлява 9% от чуждестранните посещения за сезона. А това е наредило на шесто място гостите от Турция в класацията за зимни посещения от чужбина „И аз съм уверена, че с общите ни усилия можете да се изкачите и на по-високо място“, категорична е министър Николова.

През предстоящия зимен сезон най-голям брой туристи у нас се очаква да пристигнат от Турция. Южната ни съседка е приоритетен пазар с първостепенно значение за България. „Нашето искрено желание е да привлечем вниманието на потенциални партньори и инвеститори в туризма от турска страна. Вярвам, че България може да предложи отлични условия за правене на бизнес, да предостави необходимите насърчителни стимули и да осигури конкурентна реализация на турския бранш“, отбелязва вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

Кризата от разразилата се пандемия оказва своя ефект, като броят на туристите от Турция по последни данни за 2020 година е спаднал с почти 50 на сто. „Потенциалът за развитие обаче е висок и трябва да работим заедно за възобновяване на пътуванията между двете страни“, казва министър Николова.

Тя е отбелязала, че се работи за максималната сигурност и спазване на мерките за безопасност за туристите в зимните ни курорти. А българското правителство се стреми да държи максимално отворени границите, защото поддържането на туристооборота, на връзките между България и Турция във всеки един стопански аспект е от изключително значение.

Турските туроператори са потвърдили готовността си за изпращане на туристи у нас през предстоящия зимен сезон. Записванията не са на нивата от миналата година, но те са уверени, че с приетите от Министерството на туризма мерки в зимните курорти, туристите ще се увеличат. По думите им с увеличаване на транспортните възможности, с развитието на инфраструктурата, както и при засилване на турската валута, туристите от южната ни съседка могат значително да се увеличат.

От Асоциацията на туристическите агенции са поставили акцент върху важността на връзките между двете държави и увеличаване на туристообмена. А от организацията са заинтересовани от увеличаване на броя на турските туристи, които посещават България. Очакват зимен сезон 2020/2021 да бъде реализиран и успешен, доколкото позволява ситуацията.

От Съвета за външнотърговски отношения към Министерство на търговията са отбелязали, че турският бизнес има интерес към инвестиции в хотелиерския бранш в България, както и за предлагане на съвместни туристически пакетни програми. Представителите на Асоциация на турските туристически инвеститори отново са откроили желанието за вложения в България и очакват, че Българо-турския форум, който ще се проведе онлайн на 17 ноември тази година ще подпомогне този процес. От Съюза на турските хотелиери са отбелязаха отличните си отношения с българските си партньори и необходимостта от развитие на транспортната инфраструктура и за увеличаване на туристопотока между двете страни.

Туроператорите са заявили готовност да участват и в Българо-турския онлайн бизнес форум, планиран за 17 ноември. 

 

Още по темата