Бил Гейтс с прогноза кога ще се върнем към нормалното

Бил Гейтс с прогноза кога ще се върнем към нормалното

Светът трябва да се нормализира до края на 2022 г. благодарение на ваксините срещу COVID-19, прогнозира Бил Гейтс в интервю за полския вестник „Газета Виборча“ (Gazeta Wyborcza) и телевизионния оператор TVN24, цитирано от Ройтерс.
„Това е невероятна трагедия“, каза съоснователят на „Майкрософт“ (Microsoft) по повод пандемията, добавяйки, че единствената добра новина е достъпът до ваксини.
Откакто беше открит за първи път в края на 2019 г., COVID-19 засегна над 125 милиона души по света, отнемайки досега 2,7 милиона живота. Още през 2015 г. Бил Гейтс предупреди, че може да се очаква „силно заразен вирус, а не война“, който да причини смъртта на милиони хора през следващите няколко десетилетия.
„До края на 2022 г. трябва да се върнем към нормалното благодарение на ваксините“, посочи Гейтс в интервюто за полските медии.
Милиардерът Гейтс, който се оттегли от поста председател на Microsoft Corp през 2014 г., чрез своята филантропска фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ е отделил най-малко 1,75 млрд. долара за глобалния отговор на пандемията COVID-19. Това включва подкрепа за някои производители на ваксини, диагностика и потенциални лечения.
Така например планът COVAX, подкрепен от Световната здравна организация (СЗО) и Глобалния алианс за ваксини и имунизация (GAVI), има за цел да осигури 2 милиарда дози ваксини за страните с по-ниски доходи до края на 2021 година, отбелязва БНР./Novini.bg

Още по темата