Берлинската полиция прекрати протест срещу противоепидемичните мерки

Берлинската полиция прекрати протест срещу противоепидемичните мерки


Полицията в германската столица прекрати многолюден протест срещу ограничителните мерки, наложени заради епидемията от новия коронавирус. Това стана само няколко часа, след като протестът започна без спазване на дистанция между участниците и без носене на маски, както бяха призовали силите на реда, предаде Ройтерс.

В Туитър полицията предупреди, че при това положение, няма друг избор, освен да спре проявата. „Всички мерки, които предприехме, не доведоха до спазване на условията“, заяви полицията. Неин говорител каза, че протестиращите се разотиват мирно, макар че има някои отделни малки огнища на напрежение – подпален контейнер за боклук и блокирани улици.

За поддържане на реда по време на днешната демонстрация, за която се бяха събрали около 18 000 души, бяха разположени 3000 полицаи. Полицията бе подготвена за евентуални прояви на насилие. Днешната демонстрация първоначално бе забранена от градските власти, но снощи регионален съд в крайна сметка я позволи.

Активисти на протеста, ядосани от опита на градските власти да го забранят, ги засипаха с хиляди заявки за допълнителни протестни прояви през двата почивни дни.

Още по темата