Борисов: Ако не намерим подкрепа, ще върнем мандата в четвъртък или в петък

Борисов: Ако не намерим подкрепа, ще върнем мандата в четвъртък или в петък

Ако ГЕРБ-СДС не срещнат подкрепа от „Има такъв народ“ или „Демократична България“, мандатът ще бъде върнат още в четвъртък или петък. Това стана ясно от живо включване пред болницата в профила му във Facebook, в която той беше два дни след операция на спортна травма.
Междувременно той отново коментира и темата с Националния оперативен щаб (НОЩ) за борба с COVID-19 и апелира парламентът да вземе решение за НОЩ. „Да гласуват със същия състав ли ще е или с нов. Министърът за една минута може за подпише“, коментира лидерът на ГЕРБ.
Той е разпоредил на здравният министър Костадин Ангелов да отиде от трибуната и НС още днес да вземе решение дали да възстанови стария щаб или да си създават нов.
„Аз съм водил преговори. Знаете ли как се преговаря с Волен Сидеров или Красимир Каракачанов“, каза той. „Кой е модела ГЕРБ“, каза той и добави, че не му завижда на Слави Трифонов.
По думите му, ГЕРБ-СДС ще изпратят официално писмо на обединението „Демократична България“. По думите му ДБ подкрепяли безусловно тази на Слави Трифонов, а не ГЕРБ, който са в ЕНП и са били подкрепени от редица лидери в ЕС. Още в рамките на днешния ден преговорният екип на ГЕРБ-СДС – Даниел Митов, Томислав Дончев и Румен Христов от СДС ще преговарят с „Демократична България“.
Преговорният екип с „Има такъв народ“ ще бъде Даниел Митов, номиниран за министър-председател в проектокабинета на ГЕРБ, Любен Дилов-син и Калин Вельов.
„До вчера те бяха чалгари за тях. Изведнъж отиват безусловно и ги подкрепят, а не ГЕРБ. Това искаме да се запомни за историята“, посочи той.
Ако ГЕРБ-СДС не намерят подкрепа, ще върнат мандата в четвъртък или в петък сутринта.
Той отрече да е искал задкулисно да се смени Нинова. „Да не се плашат“, каза той. По думите му щял да се плаши, ако бил на мястото на Слави Трифонов. Сърбал съм им попарата,каза той. „Да съм бил умен, да съм ги записал“, каза той.
„Досега благодарих на сестрите и на лекарите. Вижте как се радват хората, дали сме токсична партия? Благодаря на Тони, за пети път ме изтърга. Дано е за последен път, въпреки че няма да мирна“, каза Борисов подпирайки се на рамото на д-р Антони Георгиев, който именно го оперира.
Даде за пример издигането на Симидчиев за шеф на здравната комисия, а за всички постове заедно монолитно гласували. „Ние ще подходим отговорно и изпращаме най-доброто, което имаме“, каза той.
„Няма по-лошо от непоискано добро и помощ“, отговори той на въпроса дали ще подкрепят кабинет на малцинството. Един символично винаги ще им дам. Но те имат 165. Но ако е символиката, един ще им дам“, каза Борисов.
„Не, няма да се кандидатирам за президент! Ако оставят Радев да се бие на политическата сцена вместо тях, сме готови да сме категорични опоненти и на този кабинет на задкулисието и да се срещнем на нови избори, когато и да са те!“, написа по-късно в профила си във Facebook лидерът на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов.
По думите му, ако партиите, които днес демонстрират огромно мнозинство в парламента, не направят правителство, а вкупом изтичат при президента Радев, за да им направи служебен кабинет, това ще бъде проява на безотговорност и страх.
„Задкулисните договорки вече прозират зад необяснимите монолитни гласувания в парламента. Омразата, която днес ги обединява, обаче върши работа за кратко. След това е необходимо да покажат своя капацитет“, посочва той.
„Ние, за разлика от хората на задкулисието, ще проведем официални разговори за подкрепа на предложеното от нас правителство. Преговорният ни екип ще действа конструктивно, защото успехът на изборите и огромното доверие, което ни беше гласувано на вота, ни задължава да бъдем максимално отговорни към държавата“, заявява Борисов./Dariknews.bg

Още по темата