Радев с извънредно обръщение за сблъсъците на протеста

Радев с извънредно обръщение за сблъсъците на протеста

Държавният глава Румен Радев прави специално изявление от президентството. БЛИЦ припомня, че в сряда президентът участва в откриването на есенната сесия на парламента в сряда. Тогава обаче той говори пред полупразна зала, тъй като депутатите от управляващата коалиция напуснаха Народното събрание в момента, в който той се качи на трибунката.
„През изминалото денонощие властта инициира провокации. Пострадалите са десетки, както сред гражданите, така и сред органите на реда. Моята първа мисъл е за всички тях и техните близки“, заяви Радев в началото на изявлението си. „Пред очите на всички се търгува подкрепа. Прави се опит да се прокара нова конституция със силата на парите. Тези действия рискуват да хвърлят страната в безизходица“, заяви президентът. „Действията на управляващото мнозинство не само провокират гражданския мир. Те задълбочават кризата и превръщат България в заложник на собственото политическо оцеляване“, каза президентът.
„Призовавам протестиращите и органите на реда да запазят спокойствие и да не позволяват да бъдат въвличани в сценарий за оцеляване на компрометираната от корупция и насилие власт. Дълг на всеки гражданин е да каже „Не” на насилието и беззаконието. Протестът е единственото и оправдано гражданско действие срещу похищението на демокрацията. Незабавната и безусловна оставка на кабинета е единственият изход от кризата“, заяви Радев./БЛИЦ

Още по темата