9000 ваксинирани ученици за първия звънец

9000 ваксинирани ученици за първия звънец

При 10% болни деца се минава на дистанционно обучение
Всички без изключение ще носят маски в клас при червена зона
Първолаците могат да започнат и онлайн училище
8935 са учениците, които ще бъдат напълно защитени от коронавируса преди първия учебен звънец. Това става ясно от справка за „Монитор” на здравно министерство за поставените ваксини на лицата между 12- и 18-годишна възраст към 11 август, или 5 седмици преди старта на новата учебна година, което е необходимото време за изграждане на имунитета след поставена първа доза.
Общо 4668 са децата на възраст между 12 и 17 години, които ще имат завършен ваксинационен курс и към 15 септември. От тях 2278 ще имат валиден ковид сертификат точно за първия учебен ден, тъй като втората им доза би трябвало да бъде поставена на 1 септември. От справката на здравно министерство става ясно още, че децата на 18-годишна възраст, които са имунизирани срещу COVID-19, пък са 4267. Те също могат да бъдат добавени към бройката на
ученици, които ще бъдат защитени от коронавируса
в класната стая, тъй като децата навършват пълнолетие в 12-и клас. Отделно имаме и над 17 000 лица на възраст между 0 и 19 години, които са дали положителни тестове за коронавирус и те също би трябвало да са защитени.
Дали са ваксинирани или не обаче няма никакво значение в случая на червен и оранжев сценарии на МОН и МЗ. Всички ученици ще бъдат с маски в коридорите и по време на учебните часове, освен ако училището не попада в зелена зона. Това е една от промените насоките за преминаване към дистанционно обучение спрямо миналата година, стана ясно от думите на служебния просветен министър проф. Николай Денков след заседанието на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование. Той обясни още, че онлайн вече ще учат училища и детски градини, в които 10% от децата са болните ученици, а не както досега 15%. Миналата година маските в коридорите и по време на учебните часове
не бяха задължителни за начален етап
Това се случваше при решение на училищно ниво. Сега обаче всички ученици ще трябва да ги носят.
„Ученици от 1-4 клас, ако се намират в зелената зона и заболелите са под 100 на 100 000, могат да са без маски с решение на педагогическия съвет. Ако обаче сме са в жълта, червена или тъмночервена зона, децата също трябва да носят маски“, обясни образователният министър. Той допълни, че ваксинираните възрастни също ще носят маски, защото могат да пренасят вируса. При превключване към дистанционно обучение в клас ще бъдат 50% от учениците, а не 38% както досега. Такова бе и предложението на социалните партньори.
„Ротацията
ще пази максимално по-малките ученици
и ще бъде с различна продължителност“, обясни министърът. Първи онлайн ще преминават 11 и 12 клас, след това 8-10, прогимназиален и накрая начален. Децата от 1-и до 4-и клас ще учат онлайн едва при попадане в тъмночервена зона или има повече от 500 заболели на 100 000. Новите насоки дават и по-голяма гъвкавост спрямо ситуацията в конкретен град, област и община.
„Това означава, че има възможност в едни места в България учениците да учат присъствено, а на други в електронна среда в зависимост от заболеваемостта. Може да има значение и какъв е размерът на училището, колко паралелки се събират на едно място“, обясни министърът. Затова и стартът на новата учебна година в една община да е присъствен, а в друга на ротация или онлайн.
„Трябва да направим всичко възможно първокласниците да посрещнат първия учебен ден в двора на училището. Ще се опитаме да направим това да е така за всички деца“, заяви проф. Денков. Той обаче не изключи възможността първокласниците в тъмночервените зони да не успеят да чуят първия учебен звънец в училищния двор.
„Има такава вероятност. Това ще бъде обсъдено с Министерството на здравеопазването. Молбата към тях ще бъде, ако могат те
да обявяват условия за обучение на открито
в дворовете на училището. Ако кажат, че за тях те са приемливи, ние ще ги реализираме“, допълни проф. Денков.
Нов момент за учебна година 2021/2022-а е и възможността за сформиране на сборни паралелки. Те могат да бъдат от ученици от един и същи випуск в школа от червена зона, в които има повече заболели деца или учители от различните паралелки. В тях ще се обучават в риск от отпадане от образователната система или чиито родители работят на първа линия. Сборни групи ще има и за децата със специални образователни потребности, когато те би трябвало да преминат към дистанционно обучение спрямо графика на ротация при червения сценарий./Монитор.БГ

Още по темата