Искат военновременни закони в Италия

Искат военновременни закони в Италия

„Ние сме във война и ето защо имаме нужда от военновременни закони!“ – това заяви в  Генуа пред медицински работници началникът на Гражданска отбрана на Италия Фабрицио Курчо.
Той приветства инициативата на аптекарите от града и от цялата област Лигурия да се включат в националната кампания за ваксиниране срещу „Ковид-19“, превръщайки аптеките си в денонощно работещи „вакс-центрове“. В същото време Фабрицио Курчо намекна, че за да бъде доведена до успешен край борбата срещу коронавирусната зараза е необходима мобилизация на лекарите, медицинските сестри и санитарите в страната. Които трябва задължително да се ваксинират и ако някой откаже да го направи, той просто трябва да бъде освобождаван от работа и евентуално наказван за неизпълнение на служебните му задължения и на държавна програма.
Междувременно седемдесет и три годишният премиер на Италия Марио Драги и съпругата му Мария Серенела Капело бяха ваксинирани вчера с „Астра Дзенека“ в специално оборудваната за кампанията клиника край централната гара в Рим. Според запознати министър-председателят не бил избрал сам имунизационния препарат, а е приел този, който е бил вписан в известието-покана от здравните власти, че е дошъл неговият ред и медикаментът трябва да му бъде инжектиран в определен час и на определено място. Все пак преди десетина дни Марио Драги бе казал пред журналисти, че ще се довери на английско-шведския медикамент, тъй като това бил направил работещият в Лондон негов син и той се чувствал много добре. След като изчака реда си, Марио Драги не пожела да бъде сниман по време на инжекцията, но след това разговаря няколко минути с журналисти пред клиниката – шатра. Според пишещото братство добрата новина, която премиерт е съобщил, е тази, че сегашните 160 хил. ваксинации на ден в страната към края на април ще станат поне 500 хиляди. Така през август или най-късно през септември би трябвало да бъде постигнат т.нар. стадиен имунитет, който да осигури постепенно нормализиране на живота в Италия.
С цел ограничаване на все още препускащата бясно из Апенините коронавирусна зараза и намаляване на броя на нейните жертви министърът на здравеопазването Роберто Сперанца подписа заповед, според която през следващия месец всички завръщащи се в родината си италианци или пътуващи до Италия жители на страни от ЕС трябва да си направят тест за коронавирус и да прекарат 5 дни в режим на строга карантина./Monitor.bg

Още по темата