Здравният министър издаде заповед за разхлабване на мерките през април

Здравният министър издаде заповед за разхлабване на мерките през април

Започва поетапно разхлабване на мерките у нас. Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов издаде заповед за въвеждане на временни противоепидемични мерки, считано от 1 април
От четвъртък, 1 април, се допускат посещенията в кина, театри, музеи, галерии, библиотеки и циркови представления. Те ще могат да работят при заетост на не повече от 30% от капацитета на помещенията. Същото условие важи и за занятията от танцовото, творческото и музикалното изкуство.
От 1 април се допускат и посещенията на фитнес центрове, спортни зали и клубове. Ще работят и плувните басейни и комплекси при използване на не повече от 30% от капацитета и при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м.
От 1 до 12 април на магазините с нетна търговска площ над 300 кв. м., предлагащи нехранителни стоки, ще могат да работят с клиенти само на откритите площи, прилежащи към търговския обект.
Посещенията в заведенията за хранене и развлечения се допускат само в откритите им площи (тераси, градини и др.), при ограничено работно време от 6.00 до 23.00 часа. Изключение са дискотеките, бар-клубовете, пиано баровете, бар-вариете и нощните барове, които остават затворени до края на месец април.
Министърът на здравеопазването нареди от понеделник, 5 април, детските градини и яслите да възобновят работата си. След края на пролетната ваканция на учениците, от 12 април, се възобновява присъственото обучение на децата от 1-ви до 12-ти клас, като графикът ще бъде оповестен в рамките на следващата седмица.
Също от 12 април се допускат груповите дейности и занимания в центровете за подкрепа за личностно развитие и центровете за специална образователна подкрепа.
Планираното разхлабване на мерките беше анонсирано по-рано през деня. „Най-много експертно натрупване на мнение има за връщане на учениците от 12 април в училище“, посочи здравният министър проф. Костадин Ангелов. /Dariknews.bg

Още по темата