В София децата да не посещават моловете без пълнолетен придружител

В София децата да не посещават моловете без пълнолетен придружител


От утре в София се забранява децата да посешават моловете без пълнолетен придружител. Въвежда се и зелен коридор за пазаруване в хранителните магазини за възрастни хора от 10 до 12 ч. Това са част от новите мерки, разпоредени от софийския оперативен щаб начело с кмета на столицата Йорданка Фандъкова.

Друга мярка е Диагностично-консултатитвните центрове да се включат в прегледите на пациенти с леки грипоподобни симптоми. Екип от лекар, медицинска сестра или лаборант ще правят преглед, а при нужда – кръвни изследвания и антигенен тест. Пациентите трябва предварително да са разговаряли с личния си лекар, за да има направление за нужните изследвания.

Снощи здравният министър Костадин Ангелов каза, че след проведените консултации е взето решение да не се въвеждат нови мерки срещу разпространението на коронавируса у нас.  „Дори да затворим сега, няма да има ефект. Заболяването вече се разпространява дифузно и ние може само да контролираме неговото разпространение“, каза той.

По думите му основният ни проблем е дисциплината, разбирането на опасността и спазването на вече съществуващите мерки. „Не е въпрос да се разпишат заповеди. Много важно е хората да разберат, че всичко, което се случва, е облечено в разум и той е насочен единствено и само да съхрани живота и здравето на българите. Важно е държавата да бъде стабилна, хората да бъдат спокойни, че нещата са предвидими. Мерки, взети с разум, дават резултат“, посочи Ангелов.

Заболеваемостта в България продължава да е на сравнително ниски нива спрямо останалите страни в ЕС, а на Балканския полуостров сме на четвърто място, уточни министърът. „Това означава, че контролираме кризата. Всички тези мерки са насочени към контролирането й. Единственото допълнително, което считаме, че е целесъобразно и може да бъде въведено, е осигуряването на „зелени коридори“ за хората, които имат нужда от това“, добави той.

Това са хората над 65-годишна възраст и тези с хронични заболявания, които могат да прекарат болестта по-тежко. В следващите дни ще излезе и заповедта за тези коридори.

Още по темата