Окончателно: Незаконни са всички арести след акцията в президентството

Окончателно: Незаконни са всички арести след акцията в президентството

Всички арести след акцията в президентството са незаконни. Това реши Софийският административен съд, който потвърди решението на Софийския районен съд от ноември миналата година.
Сред арестуваните при акцията през юли 2020 г. бе съветникът на президента по сигурността и отбраната Илия Милушев. Според магистратите, при задържането му от прокуратурата не са представили информация какво престъпление е извършил Милушев. Нямало е данни и какво престъпление се предполага, че може да извърши, ако остане в кабинета си.
В края на март тази година след друго съдебно решение, Милушев получи обратно допуска си до класифицирана информация. Прокуратурата тогава твърдеше, че като съветник по сигурността той е подбудил бивш разузнавач да му предаде секретни документи, хвърлящи съмнения върху управленските качества на шефа на Държавната агенция „Разузнаване“.
Папката, според държавното обвинение, трябвало да се предаде на държавния глава Румен Радев.
Решението на административния съд не е прецедент, след като със същите мотиви в края на февруари съдът реши, че незаконно е бил задържан за 24 часа, отново по Закона за МВР, и секретарят по правни въпроси на държавния глава Пламен Узунов./Вести БГ

Още по темата