Танцовите школи може да заработят в началото на февруари

Танцовите школи може да заработят в началото на февруари


Представители на 50 танцови школи от страната и организации, свързани с изкуство, протестираха в София срещу ограничителните мерки. Демонстрацията е под мотото „Изкуството е живот – душата на един народ“.

Част от протестиращите бяха поканени на среща в здравното министерство и разговаряха с министрите на здравеопазването и на културата, предаде репортер на“Банкеръ“.

Недоволните се събраха пред здравното министерство и разпръснаха по земята народни носии.

„За нас няма логика децата от 1-ви до 4-ти клас и детските градини да бъдат отворени, а същите тези деца да не могат да посещават залите за изкуство, творчество“, обясни пред БНР Марина Стаменова от Съюза на организаторите за любителско изкуство.

Представители на протестиращите разговаряха с министрите на здравеопазването и на културата.

„Имаме уверението на двамата министри, че при запазване на нивата на заболеваемостта, вероятно ще можем да заработим в началото на февруари. Една допълнителна среща може би ще има към 24 януари, на която допълнително да договорим други неща, защото нашият протест не е само за отварянето на залите. Нашият протест по принцип е за нула дискриминация между различните видове спорт, изкуство“, каза още Стаменова.

Във Варна протестиращи заявиха, че има начин танцовите школи да работят при спазване на правилата.

При спад на заболяемостта от коронавирус под 120 на 100 000 души население и задържане на тенденцията ще се мисли за разхлабване на действащите противоепидемични мерки, съобщи здравният министър Костадин Ангелов след среща с представители на танцовите школи.

В съобщение от пресцентъра на ведомството се уточнява, че на нея е присъствал и министърът на културата Боил Банов, който ще се срещне с представителите на танцовите школи на 26 януари, за да обсъдят подкрепа за бранша.

В съобщението никъде не е посочена датата 1 февруари, анонсирана от представителите на школите.

Още по темата