От СДС са убедени, че АЕЦ „Белене” няма да бъде построена

От СДС са убедени, че АЕЦ „Белене” няма да бъде построена


Във връзка с информацията за рестарт на АЕЦ „Белене“ и подписване на меморандум между „Росатом“, „Фраматом САС“ и „Дженерал Електрик“, в СДС са убедени, че това е поредното намерение, което няма да се осъществи.

От партията излагат и своите доводи защо смятат така:
 

1.Не е безспорно доказано, че проектът е икономически изгоден.

2.Площадката е сеизмично опасна. Да не забравяме Фукушима!

3.Не е ясно къде ще се съхраняват радиоактивните отпадъци при сега действащите европейски регламенти. Жителите на коя българска община ще ги приемат?

4.Как ще се гарантира, че няма да се промени намерението държавата да не участва във финансирането на проекта, да не осигурява фиксирани изкупни цени и да не запазва квоти в микса?

5.Грубите изчисления показват, че цената би надхвърлила 15 млрд. евро и това няма как да не бъде компенсирано впоследствие от цената на тока. Да не се заблуждаваме, че някой би изградил скъпа електроцентрала, без държавно участие, от която ще ни продава евтин ток.

6.Няма солидни аргументи за построяване на нова голяма мощност, при положение, че средното потребление в България е между 1/3 и 1/2 от общия обем на изградените мощности. Това означава, че много производители ще отпаднат. Кои?

7.Не е ясно на кого ще продаваме излишната електроенергия, при условие, че нямаме гарантиран пазар в региона.

„Това са най-важните аргументи, които обосновават нашата 30 годишна позиция против АЕЦ „Белене“. И ние нямаме никакво намерение да я променяме, независимо какви фирми искат да строят – руски, американски или френски. Ако е толкова важно да се оползотворят закупените реактори за АЕЦ „Белене“, независимо, че са старо поколение, те могат да бъдат монтирани на площадката на АЕЦ “Козлодуй“, която е в състояние да поеме минимум още два блока, има подвързваща инфраструктура и не е в сеизмичен район”, пише в позиция на СДС. От партията уточняват, че СДС не е против атомната енергетика, но тя трябва да бъде безопасна и икономически изгодна.

Още по темата