РИОСВ запечата централата за биогаз в село Труд

РИОСВ запечата централата за биогаз в село Труд


Пловдивската екоинспекция установи, че не се изпълнява заповедта за принудителното спиране на биоцентралата в село Труд. След получен сигнал на „зеления телефон“ за поредно обгазяване на района и продължаващо зареждане на ферментаторите със суровина, инспектори от РИОСВ и представители на всички институции, имащи отношение към работата на биоцентралата, са извършили незабавна проверка.

Проверяващите са открили, че единият от боксовете на централата е бил пълен с брикети от слама, течността в перколатната вана е била с по-голям обем в сравнение с този отпреди два дни. Забелязан е и товарен камион, движещ се към съоръжението.

Освен това дебитът на производствения биогаз не е спаднал въобще за повече от 48 часа и продължава да е около 80 % . Екоинспекторите са поставили 7 оловни пломби на всички входове на инсталацията, от които е възможно внасянето на суровина за работата ѝ, като са  пломбирани също входовете към ферментаторите и крановете.

На оператора е  връчена и покана за получаване на пореден акт за установяване на административно нарушение. От РИОСВ – Пловдив са категорични , че стриктният  контрол ще продължи до окончателното спиране на мощностите. Заповедта за това е от 12 октомври.

При установяването на последващи нарушения ще бъдат наложени и още по-тежки санкции на предприятието.

Още по темата