Ердоган настоява за създаване на ислямска „мегабанка“

Ердоган настоява за създаване на ислямска „мегабанка“


Турският президентът Реджеп Ердоган настоя за създаване на ислямска „мегабанка“, която според него може да отговори на нуждите от ликвидност на ислямските финансови институции, както и за финансиране на инфраструктурни проекти.

„Вярваме, че идеята за ислямска мегабанк, базирана на онлайн платформа, може да бъде превърната в реалност, за да отговори едновременно на нуждите от ликвидност на ислямските финансови институции и нарастващите нужди от финансиране за изграждане на инфраструктура в мюсюлманските страни“, каза Ердоган, цитиран от Daily Sabah. 

Президентът не предостави допълнителни подробности, но каза, че Организацията за икономическо сътрудничество Д-8 трябва да бъде актуализирана, за да отговаря по-добре на текущите нужди и да бъде трансформирана в структура, ориентирана към проекти и резултати

Въпросната организация Д-8 включва страните Бангладеш, Египет, Индонезия, Иран, Малайзия, Нигерия, Пакистан и Турция.

В четвъртък се проведе 10-тата среща на високо равнище на организацията Д-8, макар и в онлайн среда домакин на срещата беше Бангладеш. На срещата присъстваха държавни и правителствени лидери на страните членки и поканеният като специален гост директор на Ислямската банка за развитие.

В речта си Ердоган отново призова за по-широко използване на местните валути в търговията между държавите-членки на Д-8. Той смята, че по този начин търговията би била по-евтина, отколкото когато се ползва щатският долар. 

„За да защитим нашите страни от валутни рискове, е от съществено значение да се съсредоточим върху търговията с местни пари“, отбеляза Ердоган.

Още по темата