Атанасовден е! Празнуват всички, чието име означава „безсмъртен“

Атанасовден е! Празнуват всички, чието име означава „безсмъртен“

На 18 януари православната църква почита паметта на Свети Атанасий Велики. Имен ден празнуват Атанас, Атанаскa и техните производни Наска, Наско, Начо, Нася, Таньо, Тинка, Танас и други. Името идва от гръцки език и означава „безсмъртен“.
Свети Атанасий е роден през 295 година след Христа в египетската столица Александрия. Прозвището “велик” той получава заради борбата си срещу учението на свещеника Арий, който отрича същността на Бог Отец и Бог Син. Затова е наречен “баща на православието”. Едва на 23 години Атанасий участва във Вселенския събор в Никея, като по-късно става александрийски архиепископ. В народните представи Свети Атанасий господства над зимните студове, над снеговете и ледовете.
Според българите „Дойде ли Атанасовден, идва и пролетта“. А легендата разказва как той, облечен с копринена риза, отишъл в планината на бял кон и изгонил зимата. По времето на Атанасовден стопаните гадаели дали ще е плодородна годината. Ако има много сняг, се очаквало голям берекет.
В някои части на страната за Атанасовден правят курбан от черно пиле, което се готви с ориз и от храната раздават на съседи и на познати за здраве и против различни болести. Не случайно пилето (в краен случай кокошка) трябва да има черна перушина. Вярва се, че тя притежава магична сила и пази от лошото./ Вестник Марица

Още по темата