Комисията по икономика към СОС да заседава в общинско жилище

Комисията по икономика към СОС да заседава в общинско жилище


Комисията по икономика към СОС да заседава в общинско жилище, за да се увери лично в неговата непригодност за обитаване. Това поиска общинският съветник Методи Лалов, който е и председател на групата на „Демократична България в Столичния общински съвет.

След сигнал от гражданин, Методи Лалов прави оглед на отдадено под наем общинско жилище и се уверява в незавидното състояние, в което се намира апартаментът:

„На 16.03.2021 г. бях уведомен за проблем с предоставено под наем на г-жа Ива Славкова и двете й деца общинско жилище, находящо се в район „Илинден“, ж.к. „Захарна фабрика“, бл. 4, вх. А, ет. 1, ап. 13. Още същия ден се свързах с г-жа Славкова и се уговорихме на другия ден да посетя жилището. При извършения оглед се убедих в непригодното му за обитаване състояние – наличие на влага, падаща шпакловка, пукнатини по стените и отлепящ се фибран, липсващи на подови настилки, баня и тоалетна и др.“ – уточнява Лалов.

Въпреки че очевидно имотът е непригоден за обитаване, проверка на район „Илинден“ констатира, че той е в „добро общо състояние“.

Поради тази причина Лалов отправя искане към председателя на Столичния общински съвет да насрочи заседание на Комисията по икономика, собственост и дигитална трансформация, което да се проведе в гореспоменатото жилище, за да могат членовете на комисията да се уверят с очите си в реалното му състояние и да предприемат необходимите мерки, за да може общинската собственост да бъде приведена в нормално състояние.

„Ако общинските съветници искаме да бъдем добри стопани и да положим дължимата се грижа, ще отидем на място и ще възприемем с очите си реалността, за да можем да я оценим обективно и адекватно и след това да преустановим дългогодишното бездействие на общинската администрация. Ако обаче искаме да сме бездушни чиновници, които не служат на гражданите в рамките на закона, а обслужват всякакви други интереси, ще започнем да се оправдаваме, ще използваме бюрократични похвати, за да прикрием, че предпочитаме удобството на диваните и офис столовете, от които провеждаме заседанията на комисиите на СОС, пред това да сме на терен, когато е необходимо, както е в конкретния случай“, се казва в питането на Методи Лалов.

Пълното искане, както и снимки, показващи състоянието на общинския апартамент, ще намерите тук:

Още по темата