Фон дер Лайен: Позициите с Великобритания остават раздалечени

Фон дер Лайен: Позициите с Великобритания остават раздалечени


Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза днес, че позициите в преговорите за търговско споразумение между ЕС и Великобритания си остават раздалечени по въпросите за правилата за конкуренцията и за достъпа на европейски риболовни кораби до британски води. 

Възможността да няма търговско споразумение с Великобритания е по-вероятна от обратното. Това стана ясно по време на дебатите на европейските лидери, които приключиха срещата си на върха в Брюксел.

От Европейския съвет напомнят, че преговорите се подновяват днес, а в неделя Европейската комисия ще оповести дали е възможно постигането на сделка. Лидерите отбелязват, че положението остава сложно, остават и основните проблеми: лоялната конкуренция, рибарството и управлението. Вчера Комисията публикува извънредни мерки в случай, че двете страни не постигнат споразумение.

Снощи и британският премиер Борис Джонсън заяви, че е много вероятно Обединеното кралство да не успее да постигне споразумение за търговските отношения с ЕС след Брексит.

Сделка за Брексит все още е напълно възможна след като 90% от пътя е извървян, каза британският министърът на културата Оливър Даудън. Той обаче повтори казаното снощи от премиера Борис Джонсън, че това не може да стане за всяка цена и че вероятният сценарий е Брексит без сделка.

Политическите лидери – британският премиер Борис Джонсън и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен – ще съобщят в неделя крайното си решение дали е възможна сделка за бъдещите търговски отношения след Брексит. В Лондон обаче все повече натежава становището, че се отива към Брексит без сделка. Оливър Даудън заяви тази сутрин за „Скай нюз“, че след като огромна част от пътя е извървян, не е задължително да се приема сценария за Брексит без сделка.

„Ще бъде много по-добре и в интерес и на Обединеното кралство и на ЕС тази сделка да бъде постигната. Но тази сделка не може да бъде срещу всякаква цена и бъдещите търговски отношения не могат да се постигнат чрез компромис по много важните за нас неща“.

Борис Джонсън сега смята, че страната трябва да се подготви за бъдещи отношения в „стил Австралия“ без сделка за свободна търговия с ЕС. Той каза, че при тези условия страната му ще просперира, но бившият австралийски премиер Малкълм Търнбул го предупреди, че „трябва да внимава какво си пожелава“.

Още по темата