Нов рекорд по жертви на Ковид в Русия

Нов рекорд по жертви на Ковид в Русия


Ситуацията с коронавируса в Русия продължава да се усложнява. За последното денонощие в страната са починали 752 души с Covid-19, което е нов рекорд за страната от началото на пандемията, предаде Ройтерс.

За последните 24 часа е регистрирани висок брой новозаразени – 25 082.

В последните седмици Русия се бори с опустошителна трета вълна от пандемията, която се дължи на по-заразния Делта вариант на коронавируса. 

Хората, които са напълно ваксинирани не се нуждаят от трета доза, заявяват от американската Администрация по храните и лекарствата (FDA).

Изявлението идва само ден след като от фармацевтичната компания “Пфайзер” поискаха спешно разрешение за поставяне на трета Covid ваксина в рамките на 12 месеца.

Администрацията по храните и лекарствата на САЩ, Центровете за контрол и превенция на болестите (CDC) и националните институти по здравеопазване са със съвместното изявление в което се казва: “Ние сме подготвени за подсилващи дози, ако и когато науката докаже, че са необходими”.

От здравните институции заявяват още, че се ангажират в научнообоснован, строг процес, да се обмисли дали е необходима подсилваща 3-та доза ваксина. Поясняват, че продължава процесът на проучване на лабораторни, клинични и кохортни данни. За сега позицията е, че тези които са ваксинирани, са защитени от различните варианти на коронавируса, включително и от по-заразния Делта вариант.

Призивът към американците е всички, които са над 12 години и все още не са ваксинирани, да го направят, защото остават изложени на риск. Според здравните власти сега всички Covid-19 хоспитализации и смъртни случаи са сред неваксинираните.

Вирусът е убил повече от 4 милиона души по света за годината и половина, откакто е обявен за пандемия. В САЩ броят на починалите е най-голям, повече от 600 000, следвани от Бразилия и Индия.

Още по темата