Проф. Кантарджиев за Стойчо Кацаров: Нека Господ му прости!

Проф. Кантарджиев за Стойчо Кацаров: Нека Господ му прости!

Това, което сега беше представено като ново, всъщност не е ново. Новите неща са малко спорни. Така бившият директор на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев коментира представения от здравните власти и министър Стойчо Кацаров план за управление на пандемията. В момента той е консултант по ваксинационния процес към Столичната община.
„Първото е, че ще има чисти стаи в болниците, където един медицински персонал ще се грижи за ковид болните и за другите болни, което не е обосновано. Не са изяснени някои въпроси с гражданските права и дискриминацията. Теми като затваряне, изискване на сертификати… Именно колективът, който представи този план, беше сред най-върлите критици на затварянето“, заяви пред Bulgaria on air eпидемиологът.
Вчера стана дума и за секвениране (да видиш генома на вируса). Той, министърът, го обърка със секвестиране (изземване). Позволи си да каже, че благодарение, едва ли не, на него това се прави. Искам да кажа, тъй като досега доста е критикувал моята квалификация, аз му прощавам, нека Господ да му прости.
С тези мерки – да се допуска занижен контрол на границата на хората със сертификати, не са хубави тези неща“, отбеляза още Кантарджиев.
„Освободен съм от около месец и нямам точни данни за ваксините, но за да дариш на други държави, това е продължителна процедура с някои рискове. Грехота е, когато наши братя искат ваксините, те да не се оползотворят. Досега Щабът по ваксинация работи идеално. Общественият съвет е много хубав, но защо беше забравено да бъде поканена Българската православна църква?! Ние сме единствената държава, която не затвори храмовете заради Ковид-19 и не допусна заразяване в църквите. Учудва ме, че сега Църквата е игнорирана. Може би защото свърши добра работа, това е стилът на Министерството на здравеопазването“, коментира още той.
Относно критиките за управлението на кризата преди година, Кантарджиев каза:
„Ако през 2020 г. бяхме допуснали по няколко хиляди болни на ден, щеше да има колапс на здравната система, убеден е проф. Кантарджиев. И изтъкна че навременните мерки дават резултат. Ако напълниш болниците и започнеш мерките, ефектът им идва 2-3 седмици след въвеждането“.
„Ваксинираните с повечето ваксините в нашата страна са защитени от Делта варианта. Излязоха становища за Pfizer и Moderna, че имунитетът е доживотен. Разбра се, че който е карал заболяването, има имунитет дълги години. Pfizer и Moderna защитават от индийския вариант“, посочи още епидемиологът.
„За два месеца представят неща, които не са обмислени. Вместо да надграждат това, което беше направено. Пуснаха се „зелени коридори“ хората да се ваксинират. Първата мярка на Кацаров беше да спре коридорите. След един ден ги пусна. След това каза: Пускам ги, но приоритетно в тях ще се ваксинира еди кой си. Противоречиви  мнения, създаващи недоверие в това, което досега се е правило“, смята той./Новини.БГ
 

Още по темата