Общонационален митинг и блокада на кръстовища в 21-ия ден на протеста

Общонационален митинг и блокада на кръстовища в 21-ия ден на протеста


В 21-я ден на протестите, организаторите свикват общонационален митинг пред Министерския съвет. Исканията на демонстрантите остават същите – оставка на правителството и тази на главния прокурор Иван Гешев. Палатков лагер ще бъде издигнат на жълтите павета пред Министерския съвет. Това обяви един от организаторите на протеста адвокат Николай Хаджигенов по БТВ.

„Днес в София са блокирани 10 кръстовища. Започваме малко по-късно да строим палатков лагер. Точно тук на жълтите павета. Върху самите павета. Ще спим тук, докато не постигнем целите си. По цяла нощ ще има хора и блокадите ще продължат. Краят ще е, когато има оставка на правителството и главният прокурор. Не е възможно никакъв диалог, защото и правителството и главният прокурор са корумпирани“, обяви адв. Хаджигенов.

Общонационалният протест, обявен за днес, започна още в 12 ч. с блокиране на ключово кръстовище в София. Десетки протестиращи блокираха пресечката на бул. „България“ с бул. „Иван Евстатиев Гешов“. След това под блокада бяха още няколко пресечки.

„Призоваваме недоволните граждани от района и извън него да се включат в блокадата! Предварително се извиняваме на шофьорите и пътниците в градския транспорт, но ДЪРЖАВАТА Е В РЕМОНТ!! #ОСТАВКИ“, написаха организаторите.

Но имаше няколко опита на изнервени шофьори да преминат през живата преграда при бул.“България“. За щастие всичко се размина без инциденти. Някои от шофьорите пък излязоха от колите си и се присъединиха към виковете „Мутри вън!“ и „Оставка!“

По-късно хората освободиха кръстовището и се отправиха към НДК. Бус лентите и трамвайните линии бяха опразнени, за да може колите на градския транспорт да се движат нормално.

Хората обаче продължиха да блокират кръстовища, като първо бе това на ул.“Фритьоф Нансен“. Походът продължи, като по пътя спряха движението на още няколко пресечки, застоявайки се малко по-дълго на „Петте кьошета“ (бул.“Прага“ и бул.“Христо Ботев“).

Шествието стигна до Съдебната палата, където хората останаха по-дълго. „Оставка и затвор!“, „Оставка!“ бяха най-честите викове. Хората пропускаха обаче да преминават трамваите. След това протестиращите спряха движението по площад „Независимост“ пред Министерския съвет. После граждани блокираха и кръстовището пред Софийския университет и се отправиха към Орлов мост.

Към 14.00 часа група протестиращи блокираха възловото кръстовище на „Орлов мост“ в столицата, след като част от тях напуснаха протеста пред правителствената сграда, предаде БНТ. В ранните следобедни часове се стигна до напрежение между недоволни граждани и протестиращите на „Орлов мост“. Автомобил направи опит да премине, но бе върнат. Малко по-късно жена и велосипедист изразиха на висок глас несъгласието с блокадата и си навлякоха гнева на протестиращите. Пропускат се само линейки.

Полицейското присъствие в центъра на София продължава да бъде засилено, а части на полицията и жандармерията са разположени пред всички ключови места, както и пред сградите на основните институции.

По-рано днес от Столичната дирекция на вътрешните обявиха, че са готови да охраняват днешния общонационален митинг и отново призоваха за диалог с лидерите на демонстрациите, за да не се стига до инциденти. „Предвид информацията, която имаме, сме подготвени за днешния ден, ще реагираме на всяка ситуация“, обясни комисар Тони Тодоров зам.-началник на „Охранителна полиция“.

Част от протестиращите заявиха, че ще отидат довечера и на Националният митинг протест, който бе обявен още от миналата седмица за днес от 19 ч. Той бе обявен от т.нар. – Отровно трио (Арман Бабикян, Велислав Минеков, Николай Хаджигенов), докато обедният протест не е организиран от тях.

В София мястото вечерта е традиционното – т.нар. Триъгълник на властта (пространството между президенството, Министерския съвет и сградата на Народното събрания в бившия партиен дом). Адвокат Николай Хаджигенов съобщи, че от днес протестиращите вдигат палатков лагер пред МС, който ще остане и през нощта  „Не е възможен никакъв диалог, тъй като правителството и главният прокурор са корумпирани“, заяви той пред БТВ.

Арман Бабикян пък коментира пред БНТ, че протестите ще продължат всеки месец до оставката на Борисов. Промените на министри в кабинета той определи като „кръвопускане на болен от високо кръвно“ и уточни: „Реформа на кабинета значи нова политика“ „Надявам се днес в „Евксиновград” Гешев и Борисов да се разберат кой първо ще подаде оставка“, каза още Бабикян.

Междувременно се проведе протест и пред Съдебната палата в столицата. От Инициативата „Правосъдие за всеки“ настояват за оставката на главния прокурор Иван Гешев и съдебна реформа. Акцията е под наслов „Свободата няма нужда от каскет-3“.

„Днес сме още по-гневни, защото видяхме резултатите – медийно правосъдие, избирателни обвинения, буквално погазване на правата, посегателство срещу институциите, политически коментари, полицейски репресии и опит да бъде установена прокурорска диктутатура“, аргументират се протестиращите.

От Столичната община съобщиха, че не е постъпвало заявление за днешния протест и от столичната дирекция на полицията не са уведомени предварително кои централни булеварди и кръстовища ще бъдат блокирани, за да предупредят предварително хората за обиколни маршрути, по които да минават след края на работния ден.

Очаква се в останалите градове в страната също да има по-голяма масовост, в сравнение с предните дни. След 16 ч. протестиращи блокираха движението по Аспаруховия мост във Варна. Заради блокадата се стигна до напрежение между шофьорите и недоволните граждани. Образува се огромно задръстване. Движението по моста беше възстановено около 17:30 ч.

Привечер пък стана ясно, че демонстранти са блокирали и Дунав мост в Русе. Това също предизвика силно напрежение между протестиращите и пътуващите и искащи да преминат по моста, които са и българи, и чужденци.

Масови протести се провеждат в Пловдив, Ямбол и други градове.

Още по темата