Рекорден брой нови случаи на коронавирус у нас – 1472

Рекорден брой нови случаи на коронавирус у нас – 1472


Рекорден брой случаи на COVID-19 – 1472, са регистрирани у нас за последното денонощие. Те са открити при направени 8738 PCR теста, сочат аднните от Националната информационна система. Това означава 16.84% от общия брой изследвани. 

Най-много положителни тестове са открити  в София – 483. В Пловдив са 147, а в Бургас – 59. Във Варна новите случаи на заразени с коронавирус са 77, в Добрич – 6.

Починали са 29 човека.

В болница са настанени 1732 души, като 107 от тях са в интензивно отделение. Под карантина са 20 489, като те стават с 1592 повече през последното денонощие.

Нови 45 положителни проби са открити и при медицински лица. Официално регистрираните случаи на заразени с коронавирус между тях са 1727.
Излекувани за последното денонощие са още 184 човека, а с тях общият им брой е 17 598.

 

Задължително носене на маски

От днес (22 октомври) влиза в сила противоепидемична мярка за носенето на маска или друго средство, покриващо носа и устата, на открити обществени места. Тя ще важи при струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1.5 м от гражданите.

Тогава те трябва да носят маска или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал, шлем и др.). 

Изключения са клиентите в местата за хранене и в питейните заведения; спортуващите на открито и закрито; участниците в конгресно-конферентни мероприятия и др. подобни по време на изказванията си; водещите и гостите в телевизионни предавания. Изключения са и децата до 6-годишна възраст.  

Обществени са местата, които са достъпни за гражданите и/или са предназначени за обществено ползване.

Това нарежда министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов със издадена днес Заповед № РД-01-609/21.10.2020 г.

Съгласно същата заповед лицата, предоставящи административни и други услуги на граждани, следва да използват средствата на информационните и комуникационните технологии и при възможност да предоставят съответните услуги в електронна среда.

Още по темата