Путин и Лукашенко обсъдиха ситуацията в Беларус

Путин и Лукашенко обсъдиха ситуацията в Беларус


Президентите на Русия и Беларус Владимир Путин и Александър Лукашенко обсъдиха по телефона ситуацията в Беларус и съседни страни, предадоха Ройтерс и ТАСС.

По-рано днес Лукашенко заяви, че иска да разговаря с Путин, като предупреди, че уличните протести са заплаха не само за неговата страна.

На съвещание на беларуския Съвет за сигурност вчера Лукашенко заяви, че в страната му са пристигнали хора от Полша, Холандия, Украйна, както и привърженици на руския опозиционен лидер Алексей Навални. Президентът определи това като начало на „агресия“ срещу Беларус, припомня ТАСС.

„На път е да бъде извършена агресия срещу Беларус. Трябва да се свържем с Путин, президента на Русия, за да мога да говоря с него незабавно“, заяви Лукашенко на съвещание в Минск. „Това не е заплаха само срещу Беларус“, добави той.

Според беларуския президент протестите заплашват „цялото ни пространство“, съюзът между Русия и Беларус. „Ако беларусите не издържат, тази вълна ще тръгне натам. Затова така са се захванали с нас“, подчерта Лукашенко, според когото Минск е изправен пред „цветна революция“, в която има „елементи на чужда намеса“.

Според беларуския президент повечето участници в протестите срещу преизбирането му не разбират смисъла на случващото се. „Това разбират тези, които координират и ръководят“, добави той.

Хиляди се събраха днес отново в Минск, за да протестират срещу преизбирането на президента Александър Лукашенко. Те се събраха около метростанция „Пушкинская“, на запад от центъра на Минск, за да отдадат почит на паметта на загинал участник в протестите с минута мълчание.

В различни райони на Минск бяха организирани „вериги на солидарност“, участниците в които носят цветя и балони в знак на мирен протест.

Около 200 души са се събрали и пред беларуското посолство в Москва, съобщава ТАСС. Един участник в протеста е задържан, един е имал нужда от лекарска помощ. Той е заявил, че снощи е бил пребит в близост до посолството.

На съвещание в Минск Лукашенко заяви, че новото правителство на страната като цяло е сформирано. Той добави, че е разговарял с премиера Роман Головченко и сегашното правителство ще продължи да изпълнява функциите си до встъпването в длъжност на следващия кабинет.

Освен това президентът нареди на ръководителите на предприятия да се срещнат с работниците и да отговорят на въпросите им. Той предупреди, че стачките срещу преизбирането му, за които призовават опозиционни медии, може да доведат до фалит на предприятия и уволняване на работници.

Протестите в Беларус продължават седми пореден ден, отбелязва ТАСС.

Още по темата